28 Aralık 2012

2012'nin En İyi Yerli Filmleri



2012'de yine oldukça başarılı yerli filmler vizyona girdi. Bazıları film festivallerinden ödüller aldı bazıları sadece aday oldu. Ancak paylaştıkları ortak kader maalesef gişede seyirciden ilgi görememesi oldu.

En iyi 10 filmlik listeyi hazırladık, siz de oy vererek en iyiyi seçebilirsiniz.

Anketimiz Sonuçlandı

2012 En İyi Yerli Filmler

19 Aralık 2012

The Hobbit: An Unexpected Journey-Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (2012)



The Hobbit, efsanevi üçleme Lord of the Rings'ten 10 yıl sonra yine üçleme halinde sinemaya geliyor. Filmler J.R.R. Tolkien'ın "The Hobbit, or There and Back Again" adlı çocuk romanından uyarlandı. Filmlerin adları sırasıyla; The Hobbit: An Unexpected JourneyThe Hobbit: The Desolation of SmaugThe Hobbit: There and Back Again.

Beklentilerin çok büyük olduğu ilk filmle ilgili çok kısa bir değerlendirme yaptım. Değerlendirme avantajlar ve dezavantajlar üzerinden. Aslına bakarsınız dezavantaj kısmında biraz şeytanın avukatlığını yaptım, yani filmin avantajları ezici olarak çok daha üstün. İyi seyirler!



5 Avantaj:

  • Yüzüklerin Efendisi serisi hayranları ve ilk üçlemeyi sinemada izleyemeyenler için fantastik güzellikteki Orta Dünya’yı beyaz perdede izleme şansı.
  • Konuya hâkimiyetini ve başarısını tartışmasız bir biçimde kanıtlamış olan Peter Jackson’ın ikinci üçlemeyi de yönetmiş olması.
  • Başta 48 fps (saniye başına kare sayısı) olmak üzere yenilikçi çekim tekniklerini ilk defa deneyimleme şansı.
  • İlk üçlemede beğeni kazanmış kadronun hikâyenin ruhunu bozmamaya dikkat edilerek olabildiğince korunmuş olması.
  • Fantastik hikâyesi ve düşsel atmosferi ile vaat edilen (ve beklenen) macerayı izleyiciye tam anlamıyla yaşatması.



5 Dezavantaj:

  • Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ile çıta belki de en yükseğe konmuşken serinin sürdürülmesinin birçok hayran tarafından zorlama bir çaba ve para kazanma amaçlı olarak görülmesi.
  • 48 fps’lik (saniye başına kare sayısı) çekim teknikleri yenilikçi olsa da alışılmamış bir teknik olduğu için özellikle efektlerin rahatsız edici olduğu konusunda oldukça ciddi eleştiri alması.
  • Tolkien’ın kitabının hacmiyle üçlemenin uzunluğu karşılaştırılınca ortaya çıkan uyumsuzluk. Yaklaşık 350 sayfalık kitabın üçleme haline getirilirken gereksiz bir şekilde uzatılması nedeniyle oluşması muhtemel boşlukların hikâyenin özüne zarar verebilecek olması.
  • Hobbit kitabı aslen çocuk okurları hedefleyerek yazılmış olmasına karşın film uyarlamasında bulunan şiddet dozunun ve süre uzunluğunun tüm çocuk izleyici kitlesi için uygun olmaması. (Ek: Film korku ve şiddet öğeleri içerdiği uyarısıyla ABD ve Türkiye'de 13 yaş altı izleyicinin ancak ailesi eşliğinde izleyebileceği şekilde PG13 sınıflandırılmasında gösterime girdi.) Buna karşın kitaptaki öğelerin kurgulanmasında çocuklar düşünüldüğü için yetişkin seyirci için de kimi zaman basit kaçabilmesi.
  • Altı farklı formatta (standart, 3 boyutlu, imax, 48fps, 48 fps 3boyutlu, 48 fps imax) gösterime girmesi nedeniyle hangi formattan en iyi performans alınacağıyla ilgili kafa karışıklığı oluşması.




Not: Twitter arkadaşlarından sinema blogger'ı Burak Hazine'nin "Hobbit" hakkında işbirliği halinde bir dosya hazırlama projesinden doğan bir yazıdır, kendisine vesile olduğu için teşekkür ederim.

15 Aralık 2012

2012'nin En İyi Filmleri



2012 yılı film endüstrisi açısından oldukça verimli geçti. Her türde başarılı yapımlar izledik. Bu yılın en
iyi 20 filmini belirledik, aralarından en iyisini de sizin oyunuzla seçiyoruz!

Güncelleme 13.01.2013 : 860 oyun kullanıldığı anket sonuçlandı, sonuçlar aşağıdaki şekilde oluştu.

13 Aralık 2012

İzlenmesi Gereken Kıyamet Filmleri

Maya Takvimi’nin 21 Aralık 2012’de (144 bin gün içeren Haab takviminin son günü) sona ermesi “Kıyamet”in tarihinin çok önceden bize bildirilmiş olduğuna inananların gündeme hâkim olmasına neden oldu. Bunun yanında, benim de dâhil olduğum bir grup, daha kendi sonlarını tahmin edemeyip tarih sahnesinden silinip giden bir uygarlığın binlerce yıl öncesinden isabetli kıyamet tarihi tahmininde bulunmasının akılla izah edilemeyeceğini savunmakta. 21 Aralık günüyle ilgili en matrak durum ise İzmir’in Şirince Köyü’ne kıyametin uğramayacağına inananların dünyanın farklı yerlerinden kalkıp gelerek bu bölgeyi doldurmaları oldu. Marduk Gezegeni mi gelecek, yoksa insanlık Altın Çağ’a mı geçecek göreceğiz.

Bu gelişmeler yaşanırken sinema sektörü de bu muhabbete yabancı kalamazdı. Felaket filmlerinin aranılan yönetmeni (!) Roland Emmerich de bu büyük boşluğu bol patlamalı, bilgisayar efektli, duygu sömürüsü süslü “2012” filmiyle doldurdu. Buna göre modern Nuh Gemileri ile kıyametten kurtulabilecektik. Tüm bunlar bir yana kıyamet ve kıyamet sonrası (apokaliptik/post-apokaliptik) ile ilgili birçok film üretildi. Bunlar deprem, salgın hastalık, savaş... vb. nedenlerle oluşan bir felaket/kıyamet olarak ele alınabiliyor. Özellikle Hollywood bu işe oldukça ilgi gösteriyor. Bu nedenle bu alt türün öncü filmleri hep ABD menşeli.

Olası bir kıyamet ya da büyük felaketten sonra dünyamız nasıl olacak, ne gibi hazırlıklar yapmamız lazım, bir post apokaliptik dünyaya düşsek yanımıza almamız gereken 3 şey nedir sorularına cevap bulmak için bir seçki yaptım. İyi seyirler…


*****

Terminator 2: Judgment Day (1991) [Terminatör 2: Kıyamet Günü]
Yönetmen: James Cameron
Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick
Aslında tüm Terminator serisi bu türe girse de serinin en iyi bölümü olan 2. film zirvedir. Çok sonra çekilen 4. film Terminator Salvation ise bütünüyle kıyamet sonrası film örneği.

*****

28 Days Later... (2002) [28 Gün Sonra]
Yönetmen: Danny Boyle
Oyuncular: Cillian Murphy, Naomie Harris
Virüs salgını ile ilgili başarılı filmin 2007'de devamı da çekildi: 28 Weeks Later 

*****

Mad Max 2: The Road Warrior (1981) [Çılgın Maks 2: Yol Savaşçısı]
Yönetmen: George Miller.
Oyuncular: Mel Gibson, Bruce Spence
Bu türün belirleyicisi olan film serisinin en iyi filmi. Üçleme halinde çekilen serinin 4. halkasının (Fury Road) da ön yapım çalışmaları sürüyor.

*****

Delicatessen (1991) [Şarküteri]
Yönetmen: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet.
Oyuncular: Dominique Pinon, Marie-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfus
Bu kara komedi diğer tür filmlerinden oldukça farklı yapıda. Ancak sonuçta bir felaket sonrası toplumunu yansıttığı (ve oldukça orijinal olarak yaklaştığı için) için göz atmakta fayda var.

*****

WALL•E (2008)
Yönetmen: Andrew Stanton
Çöplüğe dönmüş ve terk edilmiş dünyada bir garip robot olsak, klasik filmleri sevsek, hamam böceği ile yarenlik etsek ve en sonunda da başka bir robota “göynü”müzü kaptırsak nasıl olurdu sorusunun güzel bir cevabı.

*****

I Am Legend (2007) [Ben Efsaneyim]
Yönetmen: Francis Lawrence
Oyuncular: Will Smith, Alice Braga
Büyük bir salgının dünyayı etkilemesiyle birçok kişi ölmüştür ve geride kalanların çoğu da canavara dönüşmüştür. Bomboş harap ve bitap New York City sokaklarında dolaşan sadece bir ademoğlu “efsane” vardır, yoksa yalnız değil midir? Olaylar gelişir.

*****

The Hunger Games (2012) [Açlık Oyunları]
Yönetmen: Gary Ross
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson
Suzanne Collins’in çok satan romanından uyarlanan filmde yakın ancak belirsiz bir gelecekte Kuzey Amerika sathında büyük felaketler sonrası hayatta kalan ve 12 mıntıkaya bölünen insanların zorlu hayatı aktarılıyor. 
Büyük gişe başarısı kazanan filmle ilgili incelemem: Açlık Oyunları: Karanlık Gelecekte Bir Survivor Yarışması 

*****

Twelve Monkeys (1995) [12 Maymun]
Yönetmen: Terry Gilliam
Oyuncular: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt
Karanlık gelecekte, ölümcül bir virüs nedeniyle tarumar olan dünyada insanlar hayatta kalmak için yeraltında yaşamak zorundadır. Peki, zaman yolculuğu ile bu felaketin başlangıcına gidilerek virüsün yayılması önlenebilir mi? Brad Pitt’in en iyi performanslarından birini sergilediği film unutulmazlar arasında.

*****

Stalker (1979) [İz Sürücü]
Yönetmen: Andrey Tarkovski
Oyuncular: Alexander Kaidanovski, Alisa Freindlich, Anatoli Solonitsyn, Nikolai Grinko
Sinemanın efsane yönetmenlerinden Tarkovski’den bir başyapıt. Distopik bir geleceğe sanatsal bir bakış açısıyla yaklaşılan film yıllar geçse de kare kare hafızanızda yer ediyor. Tabii filmin çözümlemesi uzun süren oldukça yoğun bir yapıya sahip olduğunu belirtmek lazım.

*****

Cloud Atlas (2012) [Bulut Atlası]
Yönetmen: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Oyuncular Tom Hanks, Halle Berry, Jim Sturgess, Hugo Weaving, Jim Broadbent
6 farklı zamanda geçen film izleyicileri ikiye bölen bir yapıya sahip. Kiminin çok sevdiği kiminin ise nefret ettiği film hızlı hikaye anlatımı ve görselliği ile akılda kalıyor. Kapitalizm eleştirisi ve büyük felaket sonrası tasvirleri ile ilgiyi hak ediyor.

*****

Planet of the Apes (1968) [Maymunlar Gezegeni/Cehennemi]
Yönetmen: Franklin J. Schaffner
Oyuncular: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter
Yeniden çevrimi ve devam filmleri çekilen bu bilim-kurgu şaheseri ele aldığı konunun orijinalliği nedeniyle yıllar geçse de değerinden bir şey kaybetmiyor. Maymunların kontrolü ele geçirdiği (ve bir anlamda insanlaştığı) bir toplumda bir azınlık (insan) olarak yaşamanın nasıl olabileceği üzerine başarılı bir yapım.

*****

The Quiet Earth (1985) [Sessiz Dünya]
Yönetmen: Geoff Murphy
Oyuncular: Bruno Lawrence, Alison Routledge, Pete Smith
Kendinden sonraki birçok filmi etkileyen film, enerjiyle üretimiyle ilgili bir projede yer alan bir bilim adamının aniden uyandığı dünyada artık hiç kimsenin kalmadığını görmesiyle ve çalıştığı projenin bir hata neticesinde büyük bir felakete yol açtığını öğrenmesiyle gelişiyor.

*****

Zombieland (2009)
Yönetmen: Ruben Fleischer
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson, Abigail Breslin
En eğlenceli zombi yapımlarından olan film yine tüm insanlığı etkileyen bir hastalık (deli dana) neticesinde hastalıktan etkilenmeyenler ile etkilenip yamyamlaşan zombiler arasındaki mücadele üzerine kurulu.

*****

Kaze no tani no Naushika (1984) [Nausicaä of the Valley of the Wind - Rüzgarlı Vadi]
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki ustanın muhteşem hayal gücü ile yarattığı fantastik dünyanın en güzel ürünlerinden birisi. En iyi animeler içinde ayrıca.

*****

Day of the Dead (1985) [Ölülerin Günü]
Yönetmen: George A. Romero
Oyuncular: Lori Cardille, Terry Alexander, Joseph Pilato
Kült filmlerin yönetmeni George A. Romero’nun ünlü yaşayan ölü üçlemesinin Night of the Living Dead (1968) ve Dawn of the Dead (1978) filmlerinden sonra üçüncü ve son halkası. İlk iki filmde zombiler yaşamımıza girmişti ancak artık zombiler tüm dünyaya iyiden iyiye yayılmış durumda ve insanlar ise saklanma ve kaçma halinde.

*****

The Road (2009) [Yol]
Yönetmen: John Hillcoat
Oyuncular: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee, Guy Pearce, Robert Duvall
Niteliği belirsiz bir felaket sonrasında dünya üzerindeki bitki ve hayvan popülâsyonu neredeyse bitmiş, medeniyet de yok olmuştur. Bir baba ve oğlu daha sıcak olduğu ümidiyle güneye doğru zorlu bir yola çıkmıştır.

*****

On the Beach (1959) [Sahilde]
Yönetmen: Stanley Kramer
Oyuncular: Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire, Anthony Perkins
Üçüncü Dünya Savaşı sonrasında dünyada kaos hakimdir ve özellikle kuzey yarımküre harap olmuştur. Radyoaktif serpinti atmosferi kirleterek tüm yaşamı öldürmektedir. Yaşanabilir olarak kalan sınırlı alanlar güneyde kalmıştır ama radyoaktif serpinti yavaş yavaş Avustralya’ya da ulaşmak üzeredir.

*****

The Time Machine (1960) [Zaman Makinesi]
Yönetmen: George Pal
Oyuncular: Rod Taylor, Alan Young, Yvette Mimieux
H.G. Wells’in aynı adlı romanından uyarlanan film adından anlaşılacağı üzere zaman yolculuğu üzerine kurulu. Milattan sonra 802.701 yılına giden kahramanımız tüm medeniyetin çöktüğü ve insan ırkının iki farklı türe (Eloi ve Morlock) bölündüğü bir dünyayla karşılaşır.

70. Golden Globe (Altın Küre) Adayları-2013


70. Golden Globe (Altın Küre) Ödülleri 2013 adayları açıklandı. “Lincoln” 7 dalda aday olarak öne çıktı. Adaylık sıralamasında “Lincoln”ü “Argo”, “Django Unchained”, “Les Misérables ” ve “Silver Linings Playbook” izledi. Adaylıklar Oscar ödülleri için bir gösterge olsa da çoğu zaman iki organizasyonda ödül kazanan adaylar farklı oluyor.

Güncelleme (14.01.2013) : Ödüller dağıtıldı. Tüm ödül listesi için tıklayın.


Lincoln
En İyi Film, Dram:

“Argo”
“Django Unchained”
“Life of Pi”
“Lincoln”
“Zero Dark Thirty”

En İyi Film, Müzikal/Komedi:

“The Best Exotic Marigold Hotel”
“Les Misérables”
“Moonrise Kindgom”
“Salmon Fishing in the Yemen”
“Silver Linings Playbook”

Argo
En İyi Yönetmen:

Ben Affleck, “Argo”
Kathryn Bigelow, “Zero Dark Thirty”
Ang Lee, “Life of Pi”
Steven Spielberg, “Lincoln”
Quentin Tarantino, “Django Unchained”

En İyi Kadın Oyuncu, Dram:

Jessica Chastain, “Zero Dark Thirty”
Marion Cotillard, “Rust and Bone”
Helen Mirren, “Hitchcock”
Naomi Watts, “The Impossible”
Rachel Weisz, “The Deep Blue Sea”

The Master
En İyi Erkek Oyuncu, Dram:

Daniel Day-Lewis, “Lincoln”
Richard Gere, “Arbitrage”
John Hawkes, “The Sessions”
Joaquin Phoenix, “The Master”
Denzel Washington, “Flight”

En İyi Erkek Oyuncu, Müzikal/Komedi:

Jack Black, “Bernie”
Bradley Cooper, “Silver Linings Playbook”
Hugh Jackman, “Les Misérables ”
Ewan MCGregor, “Salmon Fishing in the Yemen”
Bill Murray, “Hyde Park on Hudson”

En İyi Kadın Oyuncu, Müzikal/Komedi:
The Best Exotic Marigold Hotel

Emily Blunt, “Salmon Fishing in the Yemen”
Judi Dench, “The Best Exotic Marigold Hotel”
Jennifer Lawrence, “Silver Linings Playbook”
Maggie Smith, “Quartet”
Meryl Streep, “Hope Springs”

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

Amy Adams, “The Master”
Sally Field, “Lincoln”
Anne Hathaway, “Les Misérables ”
Helen Hunt, “The Sessions”
Nicole Kidman, “The Paperboy”

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
Django Unchained

Alan Arkin, “Argo”
Leonardo DiCaprio, “Django Unchained”
Philip Seymour Hoffman, “The Master”
Tommy Lee Jones, “Lincoln”
Christoph Waltz, “Django Unchained”

En İyi Senaryo:

Mark Boal, “Zero Dark Thirty”
Tony Kushner, “Lincoln”
David O’Russell, “Silver Linings Playbook”
Quentin Tarantino, “Django Unchained”
Chris Terrio, “Argo”

En İyi Yabancı Film:
Amour

“Amour”
“A Royal Affair”
“The Intouchables”
“Kon-Tiki”
“Rust and Bone”

En İyi Animasyon:

“Rise of the Guardians”
“Brave”
“Frankenweenie”
“Hotel Transylvania”
“Wreck-It Ralph”


-Televizyon (Önde Gelen Kategoriler)-

Modern Family
En İyi Komedi/Müzikal:

“The Big Bang Theory”
“Episodes”
“Girls”
“Modern Family”
“Smash”

En İyi Drama:

“Breaking Bad”
“Boardwalk Empire”
“Downton Abbey”
“Homeland”
“The Newsroom”

En İyi Kadın Oyuncu, Dram:

Connie Britton, “Nashville”
Glenn Close, “Damages”
Claire Danes, “Homeland”
Michelle Dockery, “Downton Abbey”
Julianna Margulies, “The Good Wife”

Homeland
En İyi Erkek Oyuncu, Dram:

Steve Buscemi, “Boardwalk Empire”
Bryan Cranston, “Breaking Bad”
Jeff Daniels, “The Newsroom”
Jon Hamm, “Mad Men”
Damian Lewis, “Homeland”

En İyi Mini Dizi / Televizyon Filmi:

“Game Change”
“The Girl”
“Hatfields & McCoys”
“The Hour”
“Political Animals”

12 Aralık 2012

19. Oyuncular Birliği (SAG) Ödülleri Adayları




Screen Actors Guild (Oyuncular Birliği) Ödüllerinin adayları açıklandı. Bu ödüller çok önemli, zira oyunculuk dalında verilen Oscar’lar için en önemli gösterge. Nedeni de bu birliğe üye olan oyuncuların aynı zamanda Akademi’ye de üye olabilmesi. Kısacası bu organizasyonda ödül alan oyuncuların Oscar alma ihtimalleri de oldukça yüksek. (Diziler için de ödül veriliyor ama ilgi alanımız film adayları)

En İyi Erkek Oyuncu

BRADLEY COOPER / Pat - "SILVER LININGS PLAYBOOK"
DANIEL DAY-LEWIS / Abraham Lincoln - "LINCOLN"
JOHN HAWKES / Mark - "THE SESSIONS"
HUGH JACKMAN / Jean Valjean - "LES MISÉRABLES"
DENZEL WASHINGTON / Whip Whitaker - "FLIGHT"

En İyi Kadın Oyuncu

JESSICA CHASTAIN / Maya - "ZERO DARK THIRTY"
MARION COTILLARD / Stephanie - "RUST AND BONE"
JENNIFER LAWRENCE / Tiffany - "SILVER LININGS PLAYBOOK"
HELEN MIRREN / Alma Reville - "HITCHCOCK"
NAOMI WATTS / Maria - "THE IMPOSSIBLE"

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

ALAN ARKIN / Lester Siegel - "ARGO"
JAVIER BARDEM / Silva - "SKYFALL"
ROBERT DE NIRO / Pat, Sr. - "SILVER LININGS PLAYBOOK"
PHILIP SEYMOUR HOFFMAN / Lancaster Dodd - "THE MASTER"
TOMMY LEE JONES / Thaddeus Stevens - "LINCOLN"

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

SALLY FIELD / Mary Todd Lincoln - "LINCOLN"
ANNE HATHAWAY / Fantine - "LES MISÉRABLES"
HELEN HUNT / Cheryl - "THE SESSIONS"
NICOLE KIDMAN / Charlotte Bless - "THE PAPERBOY"
MAGGIE SMITH / Muriel Donnelly - "THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL"

En İyi Oyuncu Kadrosu

ARGO (Warner Bros. Pictures)
THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL (Fox Searchlight)
LES MISÉRABLES (Universal Pictures)
LINCOLN (Touchstone Pictures)
SILVER LININGS PLAYBOOK (The Weinstein Company)

Yaşam Boyu Başarı Ödülü

DICK VAN DYKE

Kaynak: http://www.sagawards.org//awards/nominees-and-recipients/19th-annual-screen-actors-guild-awards