25 Mayıs 2014

67. Cannes Film Festivali Ödülleri


14 Mayıs’ta başlayan 67. Cannes Film Festivali görkemli bir kapanış töreniyle sona erdi. Türk Sineması açısından tarihi gecelerden birisi gerçekleşirken yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı “Kış Uykusu” büyük ödül Altın Palmiye’yi kazandı. Daha önceki filmleriyle En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, FIPRESCI ve Büyük Jüri ödüllerini kazanmış olan Nuri Bilge Ceylan, Altın Palmiye ödülünü son bir yıl içerisinde ülkemizde hayatını kaybeden gençlere ve Soma madencilerine adadı. “Kış Uykusu”, Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in yönetmenliğini yaptığı “Yol” (1982) filminden sonra Altın Palmiye’yi ülkemize getiren ikinci film oldu. 

25 yaşında Jüri Ödülü almayı başaran Kanadalı sinemacı Xavier Dolan, ödülünü yaşayan efsane yönetmenlerden Jean-Luc Godard ile paylaştı.


 Palme d'Or (Altın Palmiye)
“Kış Uykusu” (Winter Sleep), Yön. Nuri Bilge Ceylan, Türkiye

Grand Prix (Büyük Jüri Ödülü)
“Le Meraviglie”, Yön. Alice Rohrwatcher, İtalya

En İyi Yönetmen
“Foxcatcher”,  Yön. Benett Miller, ABD

Jüri Ödülü
“Mommy”,  Yön.  Xavier Dolan, Kanada
“Adieu Au Langage” (Goodbye To Language) , Yön.  Jean-Luc Godard, Fransa

En İyi Senaryo
Leviathan, Yön. Andrey Zvyagintsev, Rusya

En İyi Erkek Oyuncu
Timothy Spall, “Mr Turner”, İngiltere

En İyi Kadın Oyuncu
Julianne Moore, “Maps to the Stars”, ABD

Camera d'Or (Altın Kamera)
“Party Girl”, Yön. Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis, Fransa

Kısa Film
“Leidi”, Yön. Simón Mesa Soto, Kolombiya

Un Certain Regard (Belirli Bir Bakış)
"Fehér Isten" (White God)

En İyi Film
"Fehér Isten" (White God), Yön. Kornél Mundruczó, Macaristan

Jüri Ödülü
"Turist", Yön. Ruben Östlund, İsveç

Özel Ödül

“The Salt of The Earth”, Yön.Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Fransa


22 Mayıs 2014

Dünya Çapında En Çok İzlenen 10 Film



Dünya çapında en yüksek gişe hasılatı yapan filmler seyircilerin eğilimleri ile ilgili ipuçları taşıyan önemli göstergelerden biri. Peki bu en yüksek hasılat yapan ilk 10 film listesinde göze çarpan detaylar neler, kısaca bir bakalım:
  • James Cameron listeye iki filmiyle giren tek yönetmen olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. 3 boyut teknolojisinin beyaz perdede yaygınlaştıran Cameron bunun meyvesini iki filmiyle de almış görünüyor. (“Titanic” de 3 boyutlu versiyonuyla yeniden gösterime girmişti.)
  • Listedeki 5 film serilerinin (şu an için) son filmi: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2, Iron Man 3, The Lord of the Rings: The Return of the King, Skyfall, The Dark Knight Rises. (Şimdilik) 2 film de yapımlarına başlanan serilerin başlangıç filmi: Avatar, The Avengers. (Bununla birlikte The Avengers öncül niteliğindeki birçok filmdeki karakterleri aynı hikayede birleştirdiği için devam filmi olarak da görülebilir.)
  • Listedeki filmler yüksek bütçeleriyle dikkat çekiyor. 10 filmin ortalama yapım bütçesi yaklaşık 200 Milyon Dolar. “Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2” en yüksek, “The Lord of the Rings: The Return of the King” en düşük bütçeli film.
  • “Titanic” ve “Skyfall” dışındaki filmler fantastik ve bilim-kurgu senaryolara dayanıyor. Ülkemizin aksine sadece komedi tarzındaki filmler (“Frozen” müzikal-komediydi) listede yer almıyor.
  • “Avatar” ve “Titanic” dışındaki filmler popüler olmuş kitap (hikaye/roman), çizgi roman ya da diziden uyarlama.
  • Listeye en son giren film olan “Frozen” animasyon türündeki tek yapım.
  • 1997 yapımı “Titanic” dışındaki filmler 2000’lerde vizyona girmiş. Hatta 2003 yapımı “The Lord of the Rings: The Return of the King”i de dışarıda bırakırsak diğer 8 film son 5 sene içerisinde vizyona girmiş.
  • İlk 10 filmin toplam hasılatı yaklaşık 14,7 Milyar Dolar.
  • “The Dark Knight Rises” dışındaki filmler toplam 53 dalda Oscar’a aday gösterilmiş. 4 film hiç ödül kazanamazken, 5 film toplam 29 dalda ödül kazanmış: Avatar, Titanic, Frozen, The Lord of the Rings: The Return of the King, Skyfall.
  • “The Dark Knight Rises”, "The Lord of the Rings: The Return of the King" ve "Skyfall" dışındaki yedi filmin 3 boyutlu versiyonu gösterime girdi.