88. Oscar Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Aday Adayları - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

29 Eylül 2015

88. Oscar Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Aday Adayları

oscars
"Son of Saul," "Embrace of the Serpent," "Summer of Sangaile," "600 Miles," "Rams," "The Wanted 18" –  TheWrap
Oscar Ödülleri'nin en fazla ilgi çeken aşamalarından olan İngilizce dışındaki dillerde çekilen filmlerin adaylık süreci, ülkelerinin aday adaylarını açıklamasıyla başlıyor. Adaylar hakkında notlarımı sıralayıp aday adayı listesini paylaşalım.

-Türkiye'nin aday adayı 2014'te Venedik'te Jüri Özel Ödülü kazanan "Sivas" oldu.

-"Sivas"ın adaylık açıklamasının ardından Mahsun Kırmızıgül "Mucize" filminin görmezden gelindiğini iddia ederek seçici kurulu eleştirdi. Kırmızıgül'ün filmi "Güneşi Gördüm" 2010 Oscar'ları için aday adayı olmuş ve kısa listeye giremeden elenmişti.

-Gamze Deniz Ergüven'in Türkiye'de ve Türkçe çekilen filmi "Mustang" birçok önemli filmi liste dışında bırakarak Fransa'nın Oscar aday adayı oldu. Şimdiden favoriler arasında gösterilmeye başlanan "Mustang"in durumu akıllara 1991'de İsviçre adına Oscar kazanan ve Kahramanmaraşlı bir ailenin göç hikayesini anlatan "Umuda Yolculuk"u getirdi.

-Cannes'da Büyük Jüri Ödülü kazanan Macaristan adayı "Son of Saul", Berlinale ve Sundance ödüllü Brezilya adayı "The Second Mother" ve Almanya adayı "Labyrinth of Lies" şimdilik öne çıkan diğer adaylar.

-Türkiye daha önce adaylık kazanamadı. Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun" filmi ise kısa listeye girerek adaylığa en çok yaklaşan yapımımız oldu.

-Paraguay ilk defa aday adayı belirleyerek Oscar yarışına dahil oldu.

-Bu yıl 81 ülke geçerli başvuruda bulundu. 2014'teki 83 ülkelik rekorun gerisinde kalındı. Ayrıca son üç senedir sürekli artan katılımcı sayısı bu defa düşmüş oldu.

-Bu dalda en fazla Oscar kazanan ülke 14 filmle İtalya, onu 12 filmle Fransa izliyor. En fazla adaylık kazanan ülke 39 filmle Fransa, İtalya ise 31 filmle ikinci sırada.

-Başvuruda bulunan filmler Mark Johnson'ın başkanlığındaki komite tarafından uygun şartlara sahip olmadığı tarafından kontrol edilecek ve uygun bulunan filmler Kasım-Aralık ayları arasında oy kullanacak Akademi üyelerine gösterilecek.

-Dokuz filmlik kısa listenin altısı oylama sonuçlarına göre belirlenirken üç aday ise özel komite tarafından seçilecek. Son aşamada ise kısa liste kurulan komitelerin seçimiyle beş adaya düşürülüp diğer Oscar adaylarıyla birlikte 14 Ocak'ta kamuoyuna açıklanacak.

-88. Oscar Ödül Töreni 28 Şubat 2016'da düzenlenecek.