19. Altın Koza Film Festivali’nin Programı - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

07 Ağustos 2012

19. Altın Koza Film Festivali’nin Programı



Adana'da 17- 23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 19. Altın Koza Film Festivali’nin “Ulusal Uzun Metrajlı Film” kategorisinde yarışacak filmler açıklandı. Toplam 14 filmin yer aldığı yarışmanın jürisinde başkan olarak (yönetmen) Ferzan Özpetek, (görüntü yönetmeni) Eyüp Boz, Nejat İşler, Nurgül Yeşilçay, (müzisyen) Hasan Saltık, (öğretim görevlisi) Hülya Uğur Tanrıöven ve (yapımcı) Zeynep Özbatur Atakan yer alıyor. 

Festival  kapsamında verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl Türk Sineması’nın unutulmaz oyuncularından Ediz Hun ve Perihan Savaş ile yapımcı Abdurrahman Keskiner’e verilecek. Festivalin onur konuğu ise Türkan Şoray olacak. Şoray'ın rol aldığı filmlerden oluşan bir seçki de izleyicilerle özel gösterimlerde buluşacak.

Yarışmadaki filmler:

1. Ana Dilim Nerede / Yönetmen: Veli Kahraman:

Ana dilinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öğrenen ihtiyar Mustafa, çocuklarına öğretemediği bu dilin unutulmaya terk edilmesinden kendisini sorumlu tutar. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle dinlenmesi gerektiği bu dönemde, hayatının sonuna geldiği düşüncesiyle yeniden yüzleşmek zorunda kalırken, hafızasında kaldığı kadarıyla yitip giden dilini kaydetmeye karar verir. Hayat; büyük kentte bir apartman dairesi kadar küçülür, kabustan uyanıp da bir bardak su içemediğimiz anlar kadar uzar.
“Ana Dilim Nerede”: Yakın zamanda öleceğini düşünen bir ihtiyarın, ana dilinin kaybolmaya yüz tutmasından duyduğu çaresizlik karşısında, kendi çözümünü umutla üretme çabasını aktaran; evde dahi kendi dilinde konuşmanın yasak olduğu yıllardan sonra, artık saklanamayacak olan ‘ana dil’ gerçeği ve Türkiye’de, resmi politikaların yarattığı kültürel travmanın orta sınıf bir aile üzerindeki etkilerini konu alan, kimi insanlık durumlarının kara mizahın sınırlarında anlatıldığı, gerçek mekan ve kendilerini oynayan gerçek karakterlerle canlandırıldığı bir yabancılaşma ve yalnızlaşma hikayesi...

2. Araf / Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu (Araf, Venedik Film Festivali’nde de yarışacak)

ARAF, Arafta kalmış iki gencin hikayesini anlatır: Zehra ve Olgun; bir otoban üzerinde kurulu, her şeyin gelip geçici akarak yaşandığı, devasa bir benzin istasyonunda, 24 saatlik vardiya usulüyle, hiç değişmeyen bir monotonlukta, sanki bir gün hayatlarının birden bire değişivereceği beklentisi ve hayalinde, aslında neredeyse içinde yok olup gittikleri bir vakumun içinde, biteviye çalışarak yaşarlar.
Her ikisi de çalışmadıkları zamanlarda, televizyonun sunduğu; uzaklara gitmenin, köşeyi dönmenin, büyülü bir aşkın ya da parlak bir geleceğin hayallerini kurduran programları izleyerek vakitlerini öldürürler ve kendi gelecek hayallerine dalarlar. Fakat içinde sıkıştıkları bu döngü, yaşadıkları ve hayal ettikleri arasında oluşan araf hali, Zehra’nın soğuk bir kış sabahı kamyonuyla park alanına gelen Mahur’a aşık olmasıyla altüst olur.
Bu aşk üçgeni; çocukluk masumiyetlerini kaybetmek pahasına da olsa onlara büyümeyi, hayatı keşfetmeyi, sevmeyi, karşılığında acı çekmeyi ama en çaresiz anlarda bu döngüden yine kendilerinin çıkabileceğini öğretir.

3. Ateşin Düştüğü Yer / Yönetmen: İsmail Güneş

Muğla’nın Fethiye İlçesinde portakal bahçesinde işçi olarak çalışan beş çocuk babası Osman ve eşi Hatice, ansızın rahatsızlanan on yedi yaşındaki kızları Ayşe’yi hastaneye kaldırırlar. Burada Ayşe’nin kalbinde önemli bir sorun olduğu anlaşılır. Yoksul aile, kızlarını yaşatmak için çırpınır. Tetkikler sırasında kızlarının, hamile kaldığını öğrenince yıkılırlar. Töre (Cinayet bu kelimeyle ifade edilmemeli) gereği, Ayşe öldürülecektir. Böylece, bir gün öncesine kadar kızlarını yaşatmak için mücadele eden aile şimdi öldürmek için planlar yapmaya başlar. Kendisine sorulmadan amcasının oğlu Seyit ile nişanlanan Ayşe, bütün ısrarlara rağmen bebeğin babasını söylememektedir. Osman, amcası Ali, abisi Hüseyin ve kardeşleri ile olayı konuşur, aile kararı kesinleşir. Önce Ayşe öldürülecek, sonra da bebeğin babası bulunacak ve onun için de aynı karar uygulanacaktır. İnfazı bizzat baba gerçekleştirecektir. Amcası Ali’nin eski Amerikan arabasını emanet olarak alan Osman, kızı Ayşe’yi ‘doğumu yapana kadar kalmak üzere’ dayısının yanına götürmek bahanesi ile yola çıkarır. Yolculuk Antalya Kalkan, Kaş ve Elmalı üzerinden Konya’ya uzanacaktır. Yolculuk sırasında baba-kız arasında küçük aksilik ve kazalarla gelişen sıcak ilişki, ölüm seyahatini bambaşka bir boyuta taşıyacaktır.

4. Aziz Ayşe / Yönetmen: Elfe Uluç

Atık kâğıt toplayıcısı bir travesti genç bir çiftin hayatını girer. Çöplerden topladıklarıyla elde ettiği kazancını değişik hayır kurumuna bağış yapan Aziz Ayşe, filme derinlik katar. Aziz Ayşe kendisiyle iletişime geçen genç çiftin hayatını da dönüştürür.

5. Babamın Sesi / Yönetmen: Orhan Eskiköy & Zeynel Doğan

Basê Elbistan'da yalnız başına yaşar. Hayatındaki tek beklentisi büyük oğlu Hasan'ın evine dönüp herkes gibi bir hayat kurmasıdır. Eve gelen sessiz telefonların Hasan'dan geldiğine inanmaktadır. Aynı günlerde Diyarbakır'da yaşayan küçük oğlu Mehmet baba olacağının haberini alır. Yeni bir eve taşınır. Eşyaların arasında babasına gönderilmek üzere kaydedilmiş annesinin ve kendi çocukluk sesinin olduğu bir kaset bulur. Mehmet babasının kaydettiği kasetleri bulmak ve annesini Diyarbakır'da yaşamaya ikna etmek için Elbistan'a gider.
Mehmet annesini Hasan'dan başka bir şey düşünmez halde bulduğunda yavaş yavaş onun dünyasına girmeye başlar. Base'nin yapmayı istediği tamiratları; bahçe işlerini yapar. Bir yandan da babasının gönderdiği kasetleri arar. Ancak Basê, geriye kalan kaset olmadığını söyleyerek Mehmet'i kasetlerin varlığından uzaklaştırmak istese de bunu başaramaz.
Mehmet kasetleri ararken ailesiyle ilgili bilmediklerini öğrenmeye başlayacaktır.

6. Devir / Yönetmen: Derviş Zaim

7. Gözetleme Kulesi / Yönetmen: Pelin Esmer

 “Gözetleme Kulesi”nin çekimleri Tosya ve Cide'de (Kastamonu) gerçekleştirildi. Başrollerinde Olgun Şimşek ve Nilay Erdönmez yer aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Özgür Eker yaptı.

8. Lal Gece / Yönetmen: Reis Çelik (Berlin Film Festivali’nde Kristal Ayı ödülünü kazandı.)

25 yıl sonra sinemaya dönen İlyas Salman’ın başrol oyuncusu olarak (61) damat rolünü üstlendiği filmde, 14 yaşındaki Dilan Aksüt gelin rolüyle Salman’a eşlik ediyor. 2011’de Ardahan’da çekilen film, gerçek bir hikayeden yola çıkarak “çocuk gelin” dramını oldukça farklı bir bakış açısıyla perdeye aktarıyor.

9. Rüzgarlar / Yönetmen: Selim Evci

Filmler için ses kayıtları yapan Murat, Gökçeada'da duyduğu çeşitli sesleri kaydeder ve fotoğraflar çeker. Ada ile ilgili bir fotoğraf sergisi açmak istemektedir. Bu çalışmaları sırasında adada tek başına yaşayan 80 yaşlarındaki Madam Styliani ile tanışır. Aralarında bir dostluk oluşur. Madam'ın kendi sesinden hayatını, anılarını kaydetmeye başlar. Fakat Gökçeada'ya gelişlerinden birinde Madam'ın öldüğünü öğrenir. Madam'ın tek varisi torunu Eleni cenaze işlemleri için Fransa'dan Gökçeada'ya gelmiştir. Murat'ın yaptığı kayıtlar, Eleni'nin çocukluğuna ve köklerine yapacağı yolculuğun başlangıcı olurken, ada ile ilgili kurduğu bağı yeniden sorgulamasına sebep olacaktır.

10. Siirt’in Sırrı / Yönetmen: İnan Temelkuran & Kristen Stevens

16 yaşında Siirtli güreşçi bir kızın hem kalabalık ailesine bakmak hem de kendine bir gelecek yaratmak için verdiği mücadeleyi anlatan belgesel.

11. Şimdiki Zaman / Yönetmen: Belmin Söylemez

Belgesel filmleriyle tanıdığımız Belmin Söylemez, Şimdiki Zaman’da kaybettiği umudunu tekrar bulmaya çalışan Mina’nın hikâyesini anlatıyor. Günümüz toplumundaki birçok genç gibi Mina da işsiz, yalnız ve mutsuzdur. Her yönden sorunlarla kuşatılmış durumdayken kararını verir: Amerika’da hayata sıfırdan başlayacaktır. Ancak ne parası vardır ne de vize için gerekli belgeleri. Bir fal kafede işe başlar. Üç vakte kadar mutluluk vaat edemez kimseye, ancak bambaşka bir yol bulur. Kendi acılarını ve umutlarını müşterilerin beklentileriyle buluşturur telve izlerinde. Mina bu sayede bugünden kurtulup geleceğe kaçmayı başarabilecek midir?

12. Yabancı / Yönetmen: Filiz Alpgezmen

Özgür, 80 darbesiyle Fransa'ya iltica etmiş bir anne babanın kızıdır. Paris'te doğup büyümüştür. Babası Hüseyin'in ölümü üzerine onun son arzusunu yerine getirmek için İstanbul'a gelir. Çünkü babası otuz senedir hasret olduğu ülkesine gömülmek istemiştir. Fakat Hüseyin'in 12 Eylül sürecinde vatandaşlıktan atılmış olması Özgür'ün önüne büyük bir engel olarak çıkar. Bu engel, Özgür'ü İstanbul ve kendi içinde bir yolculuğa zorlar. Bu mücadelede Özgür, annesinin ve babasının birbirinden tamamen zıt akrabalarıyla ve en önemlisi bu yolculuğa bambaşka anlamlar katarak Özgür'ü derinden etkileyecek olan Ferhat ile tanışacaktır. Bundan sonra bir arada yürüyecek olan Özgür ve Ferhat, bu süreçte hem kendileriyle hem de 2011 Türkiye'siyle bir yüzleşme yaşayacaklardır.

13. Yeraltı / Yönetmen: Zeki Demirkubuz

"Akıllı bir adam, kendine karşı acımasız değilse gururlu da olamaz."
Muharrem, nefret ettiği ve edildiğini halde eski arkadaşlarının yemeğine kendisini zorla davet ettirir. Masum didişmeler, ufak kişilik gösterileri ile başlayan yemek, giderek dumanlanan kafaların etkisiyle utanç dolu geçmişe doğru yol almaya başlar. Defterler açılır, hesaplar ortaya dökülür. Gece pişmanlık, gözyaşları ve öfkeyle dolarken, rezillik, karanlık sokaklara, fuhuş kokan otel odalarına taşar. Onlar hep birlikte, Muharrem tek başına olsa da kararlıdır. Pislik ya o gece temizlenecek, ya da geberip gidecektir. Yoksa sonsuza kadar kurtulamayacaktır bu utançtan.

14. Yük / Yönetmen: Erden Kıral