Star Wars: The Force Awakens - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

19 Aralık 2015

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens


GİRİŞ

Star Wars hayranları, Lucasfilm’in Walt Disney’e satılması ve serinin devam filmlerinin çekileceğini öğrenince hem sevinç hem endişeyi birlikte yaşamaya başladı. Zira kültleşen Star Wars serisinin öncesi (serinin yaratıcısı) George Lucas tarafından çekilmiş ancak devam filmlerine dair büyük bir belirsizlik oluşmuştu. Herkesin aklındaki soru netti: “Serinin hakkını vererek sürdürülmesi mümkün müydü?”. Tartışmalar ilk filmin yönetmeninin J.J. Abrams olarak açıklanmasıyla farklı bir düzlemde ilerlemeye başladı. Çok popüler işler yapan Abrams’ın Star Trek sonrası Star Wars’da da yönetmen olması ilginç bir deneyim yaşayacağımızı haber veriyordu adeta.



Tüm bu soru işaretleri ve tartışmaların gölgesinde film setinden sızan haberler ve yayımlanan fragmanlar yüreklere su serpmeye başladı. Uzun bekleyiş sonrasında ve büyük bir pazarlama çalışması eşliğinde serinin yedinci filmi gösterime girdi. Galadan itibaren yediden yetmişe tüm hayranlar adeta çılgınlar gibi sinema salonlarına ve Star Wars ürünlerine yöneldi. Büyük bir Star Wars hengâmesinin kopması olaydan bihaber kesimlerin bile dikkat kesilmesine neden oldu. Ülkemizde de Star Wars hayranlığının çizgiyi aştığını söyleyip olan biteni itici bulanlar hemen eleştiri bombardımanına başladılar. Bense sonuçta bir eğlence dünyasında yaşarken böyle olayların sadece renkli birer anı olarak kabul edilmesi taraftarıyım.

Star Wars ürünlerine büyük ilgi gösteren hanımefendiler


GELİŞME

Filmi yıllar sonra sinemada izlemenin heyecanını yaşamadan önce serinin üçüncü filmini [Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)] izleyerek hafızamı tazeledim. Sinemada uzun bir kuyruktan sonra biletimi alabildiğimde sonraki seansların biletlerinin bittiği gişeye asılan bir tabelayla hüzünlü bir şekilde duyuruluyordu.  Koca salon her yaştan izleyiciyle hınca hınç doluydu, bir yanımda lise öğrencileri diğer yanımda ise 50 yaşlarında bir hanım “olduğu halde” filmi izlemeye başladım.



Star Wars’un o ünlü müziği eşliğinde sarı renkli kayan yazılarla olan biten anlatılmaya başladığı sırada bir duygu seli kapladı tüm bedenimi, tüyler diken diken tabii. Sanki Şampiyonlar Ligi müziği eşliğinde tuttuğunuz takım final maçına çıkıyor ya da yıllardır beklediğiniz yabancı müzik grubunun konserine gitmişsiniz ve onlar sahnede, varın siz seçin. Benzer coşkulu anları serinin eski kahramanlarıyla (Han Solo, Chewbacca, Millenium Falcon …) karşılaştıkça yaşadım. Velhasıl-ı kelam bu ruh haliyle izledim filmi.

SONUÇ

Karışık tepkiler ve eleştiriler gördüm, bense filmi ziyadesiyle beğendim. Filmin mirasına olabildiğince sahip çıkılarak benimseyebileceğimiz yeni karakterler eklenmiş, kusursuz görüntü efektleriyle zenginleştirilmiş ve sonuna kadar soluksuz izleten iyi bir hikâye anlatılmış. Yeni karakterler çok derinleştirilmemiş ancak sonraki filmlere yan hikâyeler saklandığını düşünerek bunu es geçebiliriz. Özellikle BB-8 ve Rey en sevdiğim karakterler oldu. Finn ve Poe Dameron konusunda ise şu anda mesafeliyim. Kylo Ren maskesiyle oluşturduğu karizmasını maalesef maskeyi çıkartınca kaybediyor, Adam Driver bence yanlış seçim olmuş. Harrison Ford ise yaşlanmış tabii ama filmi ileriye taşıyan Han Solo karakterinde hala formunda. Bitirirken, filmin sonlarına doğru önemli bir sürpriz gelişme hikâyenin akışını kökten değiştiriyor diyelim ve daha fazla ayrıntı vermeyelim.

Ezcümle, “Star Wars: The Force Awakens” serinin ilk üçleme sonrası en iyi filmi olmuş ve 2015’in de en iyilerinden biri.

Star Wars sıralamam: IV - A New Hope > V - The Empire Strikes Back > VI - Return of the Jedi > VII - The Force Awakens > III - Revenge of the Sith > I - The Phantom Menace > II - Attack of the Clones

Filmin Notu: