2017 Oscar Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Aday Adayları - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

27 Eylül 2016

2017 Oscar Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Aday Adayları


89. Akademi (Oscar) Ödülleri'nin en çok ilgi çeken dallarından Yabancı Dilde En İyi Film seçimleri son erdi. Son başvuru tarihi 3 Ekim geçti ve 85 ülke adayını açıkladı. Bu alandaki rekor 2014'teki 83 filmlik aday adayı listesiydi ve bu yılki liste rekorun yeni sahibi oldu!

Bilindiği üzere, aday adayı listesi önce 9 filmlik kısa listeye ardından da Oscar'ın diğer dallarındaki adaylarla birlikte 5 filmlik son listeye dönüşecek. Türkiye olarak adayımız kulislerde öne çıkan "Kalandar Soğuğu"* oldu. Diğer ülkelerin adaylarına ve muhtemel seçimlere bakılırsa bu yıl da kısa listeye bile girmemiz hayal görünüyor. Bilindiği üzere en iyi derecemiz, Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun filminin 9 filmlik kısa listeye girmesiyle olmuştu.


*Kalandar Soğuğu, 28. Uluslararası Tokyo Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen", 52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde uluslararası yarışmada "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Müzik" ödülü, ulusal yarışmada "En İyi Kadın Oyuncu" ve "Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü", Festival Premiere Plans'te "Jüri Özel Ödülü" kazandı. İstanbul Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Kurgu" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerini alan film ayrıca, Rode Tulp Film Festivali'nden "En İyi Yönetmen" ödülüyle geri döndü.  
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Dairesi desteğinin yanı sıra Avrupa'nın önemli sinema fonlarından biri olan Eurimages tarafından desteklenen filmde, Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz, Hanife Kara, İbrahim Kuvvet ve Temel Kara rol aldı. Film, önümüzdeki aylarda Asia Pacific Screen Awards (APSA), Brisbane Asia Pacific Film Festival (BAPFF), Haifa International Film Festival, Film Festival Hamburg, Festival Cinema Mediterraneen Montpellier (CINEMED) ile Frankfurt Türk Filmleri Festivali'ne katılacak. Kaynak:AA

Listeye bakıldığında göze çarpan adaylar; Neruda (Şili), Toni Erdmann (Almanya), It's Only the End of the World (Kanada), The Salesman (İran), The Age of Shadows (Güney Kore), Elle (Fransa), Sand Storm (İsrail), Fire at Sea (İtalya)…