İzlenmesi Gereken 10 Japon Filmi (2000’den Günümüze) - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

08 Haziran 2012

İzlenmesi Gereken 10 Japon Filmi (2000’den Günümüze)


Daha önce Uzak Doğu Sineması ile ilgili iki yazı yazmıştım. Üçlemeyi tamamlamak için sinema geleneği olarak bence en sağlam ekol olan Japon Sineması’nı seçtim. Akira Kurosawa gibi bir ustanın yer aldığı ekol , (klişe ifadeyle) sinema tarihinde adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Kurosawa’yı fazla anlatmaya gerek yok aslında hem filmleriyle hem de filmlerinin güncel uyarlamalarıyla her daim zirvede yer alan bu ustanın eserleri yerine daha güncel olan Japon filmlerine yönelmek istedim. Bu nedenle yapım yılı 2000 ve sonrasında olan filmlerden izlenmesi gerektiğini düşündüklerimi seçtim. İyi seyirler. (Filmler rastgele sıralanmıştır.)

-----------------------------------------------o-----------------------------------------------


Hauru no Ugoku Shiro (Howl's Moving Castle)[2004]

Yürüyen Şato: Yazının başında Kurosawa’dan bahsettim ama Hayao Miyazaki’nin de yerinin ayrı olduğunu belirtmek lazım. Muhteşem bir hayal gücü ve efsane karakterlerle yaptığı animeler dünya sinema tarihinde her zaman özel bir konumdadır. Diana Wynne Jones’un aynı adlı romanından uyarlanan fantastik anime Oscar’a da aday olmuştu. İzleyebileceğiniz en iyi animelerden birisi.





Zatōichi (The Blind Swordsman: Zatoichi) [2003]

Japon sinemasının klasiklerinden olan samuraylara odaklanıyoruz bu defa. Takeshi Kitano’nun hem yazıp, hem yönetip hem de başrolünde yer aldığı Gümüş Aslan ödüllü film, kılıç ustası kör bir samurayın hikayesini anlatıyor.




Batoru Rowaiaru (Battle Royale) [2000]

Ölüm Oyunu: Koushun Takami’nin aynı adlı romanından uyarlanan film gerilim ve bilim kurguyu harmanlıyor. Kinji Fukasaku’nun yönettiği filmin senaryosunu yönetmenin oğlu Kenta Fukasaku yazmış. Hükümet tarafından düzenlenen bir ölüm oyununda kazanmak için öldürmek zorunda olan lise öğrencisinin hikayesine odaklanan film konusu nedeniyle bazı ülkelerde yasaklanmıştı. Buna karşın oldukça iyi bir gişe yapan film son dönemin en popüler Japon filmlerinden.




Gake no Ue no Ponyo (Ponyo) [2008]

Küçük Deniz Kızı Ponyo: Listemizde sadece bir Miyazaki filmi olması haksızlık olurdu. İnsan olmak isteyen bir japon balığı ile arkadaş olduğu bir çocuğun hikayesini anlatan bu anime hem birçok ödül kazandı hem de çok iyi gişe yaptı.




Tasogare Seibei (The Twilight Samurai) [2002]

Alacakaranlık Samurayı: 19. yüzyılın ortalarında Meiji Restorasyonu öncesinde bir samuray ailesinin hikayesini anlatan filmin yönetmeni Yôji Yamada. Oscar’a da aday olan film Japon Akademisinden 12 ödül kazanarak büyük sükse yapmıştı.




Innocence: Ghost in the Shell 2 (2004)

The Matrix başta olmak üzere birçok filme ilham veren Ghost in the Shell’in devam filmi. Özellikle ilk filmi sevenlerin mutlaka izlemesi gereken bir anime.




Fainaru Fantajī Sebun Adobento Chirudoren (Final Fantasy VII: Advent Children) [2005]

Ünlü oyun serisinin animasyon versiyonu. Anime, bilim kurgu ve aksiyon öğelerini bünyesinde barındırıyor. Oldukça popüler olan filmde oyun serisinin başarısının da payı büyük.




Dare mo shiranai (Nobody Knows) [2004]

Terkedilmiş dört küçük kardeşin hikayesinin anlatan drama türündeki film birçok prestijli film festivalinde gösterildi ve ödüller kazandı. Filmin yönetmeni, senaristi ve yapımcısı Hirokazu Koreeda.



Jūsannin no Shikaku (13 Assassins) [2010]

13 Suikastçi: Takashi Miike’nin yönettiği film bir samuray efsanesini anlatıyor. Oldukça popüler olan filmi özellikle macera ve aksiyon severler izlemeli.




Papurika (Paprika) [2006]

Bir bilim kurgu animesi olan film özellikle ilginç senaryo sevenlere hitap ediyor.  Yasutaka Tsutsui’nin aynı adlı romanından uyarlanan filmde hastaların rüyalarına girerek onlara yardım edilmesini sağlayan bir makine geliştiren bilim adamının hikayesi anlatılıyor.
-----------------------------------------------o-----------------------------------------------


Diğerleri:

Departures (2008)
Ju-on (2002)
Cowboy Bebop: The Movie (2001)
Brother (2000)
Death Note (2006)