İzlenmesi Gereken Kıyamet Filmleri - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

13 Aralık 2012

İzlenmesi Gereken Kıyamet Filmleri

Maya Takvimi’nin 21 Aralık 2012’de (144 bin gün içeren Haab takviminin son günü) sona ermesi “Kıyamet”in tarihinin çok önceden bize bildirilmiş olduğuna inananların gündeme hâkim olmasına neden oldu. Bunun yanında, benim de dâhil olduğum bir grup, daha kendi sonlarını tahmin edemeyip tarih sahnesinden silinip giden bir uygarlığın binlerce yıl öncesinden isabetli kıyamet tarihi tahmininde bulunmasının akılla izah edilemeyeceğini savunmakta. 21 Aralık günüyle ilgili en matrak durum ise İzmir’in Şirince Köyü’ne kıyametin uğramayacağına inananların dünyanın farklı yerlerinden kalkıp gelerek bu bölgeyi doldurmaları oldu. Marduk Gezegeni mi gelecek, yoksa insanlık Altın Çağ’a mı geçecek göreceğiz.

Bu gelişmeler yaşanırken sinema sektörü de bu muhabbete yabancı kalamazdı. Felaket filmlerinin aranılan yönetmeni (!) Roland Emmerich de bu büyük boşluğu bol patlamalı, bilgisayar efektli, duygu sömürüsü süslü “2012” filmiyle doldurdu. Buna göre modern Nuh Gemileri ile kıyametten kurtulabilecektik. Tüm bunlar bir yana kıyamet ve kıyamet sonrası (apokaliptik/post-apokaliptik) ile ilgili birçok film üretildi. Bunlar deprem, salgın hastalık, savaş... vb. nedenlerle oluşan bir felaket/kıyamet olarak ele alınabiliyor. Özellikle Hollywood bu işe oldukça ilgi gösteriyor. Bu nedenle bu alt türün öncü filmleri hep ABD menşeli.

Olası bir kıyamet ya da büyük felaketten sonra dünyamız nasıl olacak, ne gibi hazırlıklar yapmamız lazım, bir post apokaliptik dünyaya düşsek yanımıza almamız gereken 3 şey nedir sorularına cevap bulmak için bir seçki yaptım. İyi seyirler…


*****

Terminator 2: Judgment Day (1991) [Terminatör 2: Kıyamet Günü]
Yönetmen: James Cameron
Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick
Aslında tüm Terminator serisi bu türe girse de serinin en iyi bölümü olan 2. film zirvedir. Çok sonra çekilen 4. film Terminator Salvation ise bütünüyle kıyamet sonrası film örneği.

*****

28 Days Later... (2002) [28 Gün Sonra]
Yönetmen: Danny Boyle
Oyuncular: Cillian Murphy, Naomie Harris
Virüs salgını ile ilgili başarılı filmin 2007'de devamı da çekildi: 28 Weeks Later 

*****

Mad Max 2: The Road Warrior (1981) [Çılgın Maks 2: Yol Savaşçısı]
Yönetmen: George Miller.
Oyuncular: Mel Gibson, Bruce Spence
Bu türün belirleyicisi olan film serisinin en iyi filmi. Üçleme halinde çekilen serinin 4. halkasının (Fury Road) da ön yapım çalışmaları sürüyor.

*****

Delicatessen (1991) [Şarküteri]
Yönetmen: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet.
Oyuncular: Dominique Pinon, Marie-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfus
Bu kara komedi diğer tür filmlerinden oldukça farklı yapıda. Ancak sonuçta bir felaket sonrası toplumunu yansıttığı (ve oldukça orijinal olarak yaklaştığı için) için göz atmakta fayda var.

*****

WALL•E (2008)
Yönetmen: Andrew Stanton
Çöplüğe dönmüş ve terk edilmiş dünyada bir garip robot olsak, klasik filmleri sevsek, hamam böceği ile yarenlik etsek ve en sonunda da başka bir robota “göynü”müzü kaptırsak nasıl olurdu sorusunun güzel bir cevabı.

*****

I Am Legend (2007) [Ben Efsaneyim]
Yönetmen: Francis Lawrence
Oyuncular: Will Smith, Alice Braga
Büyük bir salgının dünyayı etkilemesiyle birçok kişi ölmüştür ve geride kalanların çoğu da canavara dönüşmüştür. Bomboş harap ve bitap New York City sokaklarında dolaşan sadece bir ademoğlu “efsane” vardır, yoksa yalnız değil midir? Olaylar gelişir.

*****

The Hunger Games (2012) [Açlık Oyunları]
Yönetmen: Gary Ross
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson
Suzanne Collins’in çok satan romanından uyarlanan filmde yakın ancak belirsiz bir gelecekte Kuzey Amerika sathında büyük felaketler sonrası hayatta kalan ve 12 mıntıkaya bölünen insanların zorlu hayatı aktarılıyor. 
Büyük gişe başarısı kazanan filmle ilgili incelemem: Açlık Oyunları: Karanlık Gelecekte Bir Survivor Yarışması 

*****

Twelve Monkeys (1995) [12 Maymun]
Yönetmen: Terry Gilliam
Oyuncular: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt
Karanlık gelecekte, ölümcül bir virüs nedeniyle tarumar olan dünyada insanlar hayatta kalmak için yeraltında yaşamak zorundadır. Peki, zaman yolculuğu ile bu felaketin başlangıcına gidilerek virüsün yayılması önlenebilir mi? Brad Pitt’in en iyi performanslarından birini sergilediği film unutulmazlar arasında.

*****

Stalker (1979) [İz Sürücü]
Yönetmen: Andrey Tarkovski
Oyuncular: Alexander Kaidanovski, Alisa Freindlich, Anatoli Solonitsyn, Nikolai Grinko
Sinemanın efsane yönetmenlerinden Tarkovski’den bir başyapıt. Distopik bir geleceğe sanatsal bir bakış açısıyla yaklaşılan film yıllar geçse de kare kare hafızanızda yer ediyor. Tabii filmin çözümlemesi uzun süren oldukça yoğun bir yapıya sahip olduğunu belirtmek lazım.

*****

Cloud Atlas (2012) [Bulut Atlası]
Yönetmen: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Oyuncular Tom Hanks, Halle Berry, Jim Sturgess, Hugo Weaving, Jim Broadbent
6 farklı zamanda geçen film izleyicileri ikiye bölen bir yapıya sahip. Kiminin çok sevdiği kiminin ise nefret ettiği film hızlı hikaye anlatımı ve görselliği ile akılda kalıyor. Kapitalizm eleştirisi ve büyük felaket sonrası tasvirleri ile ilgiyi hak ediyor.

*****

Planet of the Apes (1968) [Maymunlar Gezegeni/Cehennemi]
Yönetmen: Franklin J. Schaffner
Oyuncular: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter
Yeniden çevrimi ve devam filmleri çekilen bu bilim-kurgu şaheseri ele aldığı konunun orijinalliği nedeniyle yıllar geçse de değerinden bir şey kaybetmiyor. Maymunların kontrolü ele geçirdiği (ve bir anlamda insanlaştığı) bir toplumda bir azınlık (insan) olarak yaşamanın nasıl olabileceği üzerine başarılı bir yapım.

*****

The Quiet Earth (1985) [Sessiz Dünya]
Yönetmen: Geoff Murphy
Oyuncular: Bruno Lawrence, Alison Routledge, Pete Smith
Kendinden sonraki birçok filmi etkileyen film, enerjiyle üretimiyle ilgili bir projede yer alan bir bilim adamının aniden uyandığı dünyada artık hiç kimsenin kalmadığını görmesiyle ve çalıştığı projenin bir hata neticesinde büyük bir felakete yol açtığını öğrenmesiyle gelişiyor.

*****

Zombieland (2009)
Yönetmen: Ruben Fleischer
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson, Abigail Breslin
En eğlenceli zombi yapımlarından olan film yine tüm insanlığı etkileyen bir hastalık (deli dana) neticesinde hastalıktan etkilenmeyenler ile etkilenip yamyamlaşan zombiler arasındaki mücadele üzerine kurulu.

*****

Kaze no tani no Naushika (1984) [Nausicaä of the Valley of the Wind - Rüzgarlı Vadi]
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki ustanın muhteşem hayal gücü ile yarattığı fantastik dünyanın en güzel ürünlerinden birisi. En iyi animeler içinde ayrıca.

*****

Day of the Dead (1985) [Ölülerin Günü]
Yönetmen: George A. Romero
Oyuncular: Lori Cardille, Terry Alexander, Joseph Pilato
Kült filmlerin yönetmeni George A. Romero’nun ünlü yaşayan ölü üçlemesinin Night of the Living Dead (1968) ve Dawn of the Dead (1978) filmlerinden sonra üçüncü ve son halkası. İlk iki filmde zombiler yaşamımıza girmişti ancak artık zombiler tüm dünyaya iyiden iyiye yayılmış durumda ve insanlar ise saklanma ve kaçma halinde.

*****

The Road (2009) [Yol]
Yönetmen: John Hillcoat
Oyuncular: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee, Guy Pearce, Robert Duvall
Niteliği belirsiz bir felaket sonrasında dünya üzerindeki bitki ve hayvan popülâsyonu neredeyse bitmiş, medeniyet de yok olmuştur. Bir baba ve oğlu daha sıcak olduğu ümidiyle güneye doğru zorlu bir yola çıkmıştır.

*****

On the Beach (1959) [Sahilde]
Yönetmen: Stanley Kramer
Oyuncular: Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire, Anthony Perkins
Üçüncü Dünya Savaşı sonrasında dünyada kaos hakimdir ve özellikle kuzey yarımküre harap olmuştur. Radyoaktif serpinti atmosferi kirleterek tüm yaşamı öldürmektedir. Yaşanabilir olarak kalan sınırlı alanlar güneyde kalmıştır ama radyoaktif serpinti yavaş yavaş Avustralya’ya da ulaşmak üzeredir.

*****

The Time Machine (1960) [Zaman Makinesi]
Yönetmen: George Pal
Oyuncular: Rod Taylor, Alan Young, Yvette Mimieux
H.G. Wells’in aynı adlı romanından uyarlanan film adından anlaşılacağı üzere zaman yolculuğu üzerine kurulu. Milattan sonra 802.701 yılına giden kahramanımız tüm medeniyetin çöktüğü ve insan ırkının iki farklı türe (Eloi ve Morlock) bölündüğü bir dünyayla karşılaşır.