The Hobbit: An Unexpected Journey-Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (2012) - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

19 Aralık 2012

The Hobbit: An Unexpected Journey-Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (2012)



The Hobbit, efsanevi üçleme Lord of the Rings'ten 10 yıl sonra yine üçleme halinde sinemaya geliyor. Filmler J.R.R. Tolkien'ın "The Hobbit, or There and Back Again" adlı çocuk romanından uyarlandı. Filmlerin adları sırasıyla; The Hobbit: An Unexpected JourneyThe Hobbit: The Desolation of SmaugThe Hobbit: There and Back Again.

Beklentilerin çok büyük olduğu ilk filmle ilgili çok kısa bir değerlendirme yaptım. Değerlendirme avantajlar ve dezavantajlar üzerinden. Aslına bakarsınız dezavantaj kısmında biraz şeytanın avukatlığını yaptım, yani filmin avantajları ezici olarak çok daha üstün. İyi seyirler!



5 Avantaj:

  • Yüzüklerin Efendisi serisi hayranları ve ilk üçlemeyi sinemada izleyemeyenler için fantastik güzellikteki Orta Dünya’yı beyaz perdede izleme şansı.
  • Konuya hâkimiyetini ve başarısını tartışmasız bir biçimde kanıtlamış olan Peter Jackson’ın ikinci üçlemeyi de yönetmiş olması.
  • Başta 48 fps (saniye başına kare sayısı) olmak üzere yenilikçi çekim tekniklerini ilk defa deneyimleme şansı.
  • İlk üçlemede beğeni kazanmış kadronun hikâyenin ruhunu bozmamaya dikkat edilerek olabildiğince korunmuş olması.
  • Fantastik hikâyesi ve düşsel atmosferi ile vaat edilen (ve beklenen) macerayı izleyiciye tam anlamıyla yaşatması.



5 Dezavantaj:

  • Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ile çıta belki de en yükseğe konmuşken serinin sürdürülmesinin birçok hayran tarafından zorlama bir çaba ve para kazanma amaçlı olarak görülmesi.
  • 48 fps’lik (saniye başına kare sayısı) çekim teknikleri yenilikçi olsa da alışılmamış bir teknik olduğu için özellikle efektlerin rahatsız edici olduğu konusunda oldukça ciddi eleştiri alması.
  • Tolkien’ın kitabının hacmiyle üçlemenin uzunluğu karşılaştırılınca ortaya çıkan uyumsuzluk. Yaklaşık 350 sayfalık kitabın üçleme haline getirilirken gereksiz bir şekilde uzatılması nedeniyle oluşması muhtemel boşlukların hikâyenin özüne zarar verebilecek olması.
  • Hobbit kitabı aslen çocuk okurları hedefleyerek yazılmış olmasına karşın film uyarlamasında bulunan şiddet dozunun ve süre uzunluğunun tüm çocuk izleyici kitlesi için uygun olmaması. (Ek: Film korku ve şiddet öğeleri içerdiği uyarısıyla ABD ve Türkiye'de 13 yaş altı izleyicinin ancak ailesi eşliğinde izleyebileceği şekilde PG13 sınıflandırılmasında gösterime girdi.) Buna karşın kitaptaki öğelerin kurgulanmasında çocuklar düşünüldüğü için yetişkin seyirci için de kimi zaman basit kaçabilmesi.
  • Altı farklı formatta (standart, 3 boyutlu, imax, 48fps, 48 fps 3boyutlu, 48 fps imax) gösterime girmesi nedeniyle hangi formattan en iyi performans alınacağıyla ilgili kafa karışıklığı oluşması.




Not: Twitter arkadaşlarından sinema blogger'ı Burak Hazine'nin "Hobbit" hakkında işbirliği halinde bir dosya hazırlama projesinden doğan bir yazıdır, kendisine vesile olduğu için teşekkür ederim.