Oz the Great and Powerful-Muhteşem ve Kudretli Oz Büyücüsü (2013) - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

12 Mart 2013

Oz the Great and Powerful-Muhteşem ve Kudretli Oz Büyücüsü (2013)


Oz The Great and Powerful

Oz Büyücüsü [The Wizard of Oz] (1939) sinema tarihinin en bilinen ve en sevilen filmlerinin başında geliyor. Gösterime girdiği dönemin çok ilerisinde bir yapım olan Oz Büyücüsü klasikleşerek kısa sürede unutulmazlar arasına adını yazdırmıştı. Bugün izlendiğinde de değerinden hiçbir şey kaybetmediğini görebileceğimiz bu klasiğin hikâyesinin evveliyatı, gösterime girdikten 74 yıl sonra beyazperdeye aktarıldı. 
Bu yazıya konu film, aslen basit bir illüzyonist olan Oscar Diggs’in Kansas’tan Oz’a yaptığı (zorunlu) yolculuğu ve bu masalsı diyarda Oscar’ın nasıl Oz Büyücüsü olduğunun ilginç hikayesini anlatıyor. Yönetmen koltuğunda ise Evil Dead (Kötü Ruh/Şeytanın Ölüsü) ve Spider-Man (Örümcek Adam) serilerinden tanıdığımız Sam Raimi var.

Kimdir Bu Oz?

İlk filmin sonunda tanışabildiğimiz Oz Büyücüsü’nün geçmişi ve kişiliği Muhteşem ve Kudretli Oz [Oz the Great and Powerful] ile bize tanıtılıyor. Oz rolünde James Franco düzenbaz, egoist, işbilir ama özünde iyi kalpli bir illüzyonisti canlandırıyor. Oz’un Kansas’taki bir sirkten Oz Diyarına varışı ilk filmdeki gibi bir hortum sonucunda oluyor. Yolculuğun sonunda ise Oscar cadılarla ve türlü ilginç varlıklarla dolu Zümrüt Şehir’i ve Oz’u tanımaya başlıyor.

Bununla birlikte, Oz’u canlandıran Franco’nun performansı beni biraz arada bıraktı. Kötü bir performans olduğunu söyleyemesem de çok ikna edici bulmadım. Aynı şeyi Mila Kunis için de düşünüyorum.

Karakterler ve Oyunculuklar Nasıl?

James Franco (Oscar "Oz" Diggs) ve Mila Kunis (Cadı Theodora) başrolde ancak performansları biraz tartışmalı. Sanırım rolleri içselleştirme konusunda bir sıkıntı var. Franco sanki Oz’u oynamıyor da kendisini canlandırıyor gibi duruyor zaman zaman. Bana kalırsa Johhny Depp olsa mesela çok ilgi çekici bir tipleme çıkabilirdi.

Oz The Great and PowerfulMila Kunis özellikle güzelliği ve çekiciliğiyle son dönemin en popüler kadın oyuncularından, filmde de başrolde. Ama bu filmde özellikle Michelle Williams (Glinda) performansı ve pırıltısıyla ön plana çıkarak izleyicinin sempatisini kazanıyor.  Rachel Weisz’ın (Evanora) da haksızlık etmeyelim, o da rolünün hakkını veriyor. Uçan Maymun Finley ve Porselen Kız karakterleri de hem esprileriyle hem de sempatikleriyle filmin izlenirliğine oldukça olumlu katkı veriyor.

Filmin İyileri ve Kötüleri

Filmin en beğendiğim yönleri görüntü yönetimi ve görsel efektleri oldu. 3 boyut teknolojisi başarılı kullanılmış ve renkli Oz Diyarı güzel resmedilmiş. Ben zaten 3 boyutun bu tip masalsı filmlerde kullanılması taraftarıyım ki zaten bu filmler dışında pek fark yaratamıyor bu teknik. Görüntü yönetmeni Peter Deming, Sam Raimi’nin daha önce(Evil Dead 2, Drag Me to Hell) çalıştığı bir isim. Deming ayrıca Lost Highway ve Mulholland Drive gibi filmlerde ve Scream (Çığlık) serisinde de görev almıştı.

Senaryo bu tarz filmlerde beklendiği gibi çok sürprizli olmasa da ilk filmle bağlantısını iyi kuruyor (Bu arada, ilk Oz Büyücüsü filmini görmeseniz de bu filmi izlemenizde bir mahsur yok). Ancak ilk filmin karşısında ezildiği başlıca unsur hikâye derinliği olmuş. İlk filmde hem karakter derinliği çok başarılıydı hem de hikayeye sofistike unsurlar çok iyi yerleştirilmişti.

Kurgu çok çok iyi olmasa da yönetmen koltuğundaki Sam Raimi farklı bir projede kendini göstermeyi başarmış.

Filmdeki animasyon karakterler oldukça başarılı ve eğlenceli. Sadece kimi zaman gerçek karakterle etkileşimlerinde biraz sorunlar gözlemleniyor.

Filmin yıldızı ise Michelle Williams (Glinda) olmuş. Genel olarak oyuncu seçimleri ise çok sırıtmasa da daha iyi olabilirmiş.

Filmin müzikleri usta isim Danny Elfman’a ait. Raimi ile Elfman birçok filmde birlikte çalışmışlardı ama biz onu daha çok Tim Burton filmlerindeki gotik atmosferlere yaptığı katkılardan hatırlıyoruz. Elfman Oz’da da standartlarını düşürmeden iyi bir iş çıkarmış.

Sonuç

Filmin gişe hasılatı hem ABD'de hem de dünya çapında oldukça iyi. Bu nedenle, dağıtımcı firma Disney hemen devam filminin hazırlıklarına başladı bile. Muhteşem ve Kudretli Oz’u sinemada 3 boyut seçeneğiyle izlemenizi tavsiye ederim.

Notum: