2013 Film Rehberi - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

30 Mart 2013

2013 Film Rehberi


En büyük bütçeli filmlerin merkezi Hollywood iddialı ve gişe avcısı filmlerini genel olarak yılın ikinci yarısında (özellikle yaz döneminde) gösterime sokuyor. Merakla beklenen filmlerin gösterim zamanları 1-2 yıl öncesinden henüz proje aşamasındayken belirleniyor. Bu yıl da bu eğilime göre bir gösterim takvimi oluşturuldu. İşte bu yılın en çok beklenen filmlerle ilgili kısa bilgiler. İyi seyirler!

**************

Iron Man 3

Yönetmen: Shane Black
Oyuncular: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Ben Kingsley
Gösterim Tarihi: 3 Mayıs
Iron Man serisi hem çok büyük bir gişe başarısı yakaladı hem de Robert Downey Jr’ı zirveye çıkarttı. İlk iki filmin yönetmeni Jon Favreau ise üçüncü filmde yok. Benim pek sevemediğim bir seri olsa da en fazla beklenen filmlerin başında geldiği şüphesiz.
**************

Star Trek Into Darkness

Yönetmen: J.J. Abrams
Oyuncular: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg, John Cho
Gösterim Tarihi: 17 Mayıs
İlk filmin seriye ayrı bir soluk getirmesi, tüm zamanların en popüler yapımlarından Uzay Yolu’nun devam filmine ilgiyi üst düzeye çıkarttı. Hatta ölümcül bir hastanın son isteği olarak filmin özel bir gösterimi yapıldı.

**************

Man of Steel

Yönetmen: Zack Snyder
Oyuncular: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Kevin Costner, Laurence Fishburne, Russell Crowe
Gösterim Tarihi: 14 Haziran
Superman’in hikayesini yeniden beyazperdeye getiren filmin senaryo (hikaye) ve yapım bölümünde Christopher Nolan adının da bulunması beklentileri iyice artırıyor.

**************


Before Midnight

Yönetmen: Richard Linklater
Oyuncular: Ethan Hawke, Julie Delpy
Gösterim Tarihi: 24 Mayıs
İlk iki filmi çok sevdiğim için benim beklenti listemin en üst sırasındaki film Gece Yarısından Önce. Sundance’de gösterilen oldukça olumlu eleştiriler alan film şimdilik festivaller dahilinde gösterilse de gösterime girmesine az bir zaman kalmış durumda.

**************


The Wolverine

Yönetmen: James Mangold
Oyuncular: Hugh Jackman, Will Yun Lee, Hiroyuki Sanada
Gösterim Tarihi: 26 Temmuz
Sinema tarihinin en bereketli serilerinden X-Men’in altıncı filmi, serinin en sevilen gizemli karakterinin Japonya macerasına yoğunlaşıyor.

**************

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Yönetmen: Peter Jackson
Oyuncular: Richard Armitage, Ian McKellen, Martin Freeman
Gösterim Tarihi: 13 Aralık
İlk serinin tartışılmaz başarısının ardından The Hobbit serisi de gişeyi fethederek yolculuğuna başladı. 1 milyar Dolar’ı aşan hasılat serinin fanatiklerinin ne kadar büyük bir beklenti içerisinde olduğunu kanıtlamış oldu. Serinin ikinci filminin de büyük ilgiyle karşılanacağını tahmin etmek için Gandalf olmaya gerek yok.

**************

Evil Dead

Yönetmen: Fede Alvarez
Oyuncular: Jessica Lucas, Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci
Gösterim Tarihi: 5 Nisan
Sam Raimi’nin kült korku-komedi serisinin yeniden beyazperdeye uyarlaması büyük ilgi çekmiş durumda. Bununla birlikte Raimi serinin dördüncü filmi için senaryo çalışmalarına başladığını duyurarak ilgiyi iyice artırmış durumda. Yönetmen koltuğundaki Uruguaylı sinemacı Fede Alvarez ise YouTube’daki kısa filmiyle şöhreti yakaladı ve ilk uzun metraj filmini çekti.

**************

Pardé (Closed Curtain)

İranlı yasaklı yönetmen Cafer Panahi’nin Kambuzia Partovi ile birlikte yönetmenliğini üstlendiği film Berlin Film Festivali’nde senaryo dalında ödül aldı. Benim gibi İran Sineması’nı büyük merakla takip edenler için beklentiyi üst düzeye çıkaran filmlerden. Filmde Panahi ve Partovi de rol alıyor. Ülkemizde gösterime girişi ise şimdilik belirsiz.

**************

The Lone Ranger

Yönetmen: Gore Verbinski
Oyuncular: Johnny Depp, Armie Hammer, Tom Wilkinson
Gösterim Tarihi: 3 Temmuz
Johnny Depp’in yine ilginç bir karakteri (Tonto) kendine has üslubuyla canlandırdığı western türündeki film ünlü Maskeli Süvari’nin hikayesini aktarıyor.

**************

World War Z

Yönetmen: Marc Forster
Oyuncular: Brad Pitt, David Morse, Mireille Enos, Eric West
Gösterim Tarihi: 21 Haziran
Post-apokaliptik korku filmi ve zombiler yine karşımızda. Yönetmen koltuğunda usta bir isim ve başrolde Brad Pitt varsa eh tabi zombiler de işin içindeyse üç boyutlu bir macera bizi bekliyor demektir.

**************

Thor: The Dark World

Yönetmen: Alan Taylor
Oyuncular: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Zachary Levi, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston
Gösterim Tarihi: 8 Kasım
Süper kahraman filmlerini sevsem de Avengers takımının filmlerini nedense pek sevemedim. Ancak büyük bütçe, güçlü aksiyon ve zengin oyuncu kadrosu ile Thor ilk filmiyle iyi gişe yapmıştı. Şimdi aynı şekilde ikinci film de büyük beklenti yarattı.

**************

The Hangover Part III

Yönetmen: Todd Phillips
Oyuncular: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Melissa McCarthy, Justin Bartha
Gösterim Tarihi: 24 Mayıs
Gösterime girmesiyle efsaneye dönüşen ve gişeyi sallayan Hangover neredeyse son dönem komedi filmlerinin referans noktası oluverdi. Bu başarıyla birlikte ikinci film de geldi ve ilk filmin büyüsü olmasa da kendini izletti. Şimdi üçlemenin ve serinin son filminde Las Vegas’a geri dönen ekipten beklentiler haliyle oldukça büyük.

**************

Oblivion

Yönetmen: Joseph Kosinski
Oyuncular: Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko
Gösterim Tarihi: 12 Nisan
Tom Cruise yine bir bilim kurgu ile karşımızda. Distopik bir ortam ve Dünya’nın kalan kaynaklarını çıkarmak için görevli bir araştırmacının amacını sorgulamaya başlaması anlatılıyor. Fragmanları ve yayımlanan görüntüleri oldukça ilgi çeken bilim-kurgu tarzı film yakında sinemalarda.

**************

Los amantes pasajeros (I'm So Excited)

Yönetmen: Pedro Almodóvar
Oyuncular: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Javier Cámara, Pepa Charro, Cecilia Roth
Gösterim Tarihi: 28 Haziran
Sıra dışı filmlerin dahi yönetmeni Almodóvar’ın uzun süre sonra komediye dönüşü hayranlarını heyecanlandırdı. Uçakta geçen bir komedi olarak aklımıza hemen Airplane! filmini getiren I'm So Excited ismini ünlü şarkıdan alıyor.

**************

Sin City: A Dame to Kill For

Yönetmen: Frank Miller, Robert Rodriguez
Oyuncular: Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Josh Brolin, Eva Green, Jessica Alba, Mickey Rourke
Gösterim Tarihi: 4 Ekim
Günah Şehri’ne dönüş elbette ilk filmin büyük başarısından sonra hayranlarını çok heyecanlandıran bir haberdi. İlk filmin kadrosunu zenginleştiren devam filmi oldukça merak uyandırıyor.

**************

The Hunger Games: Catching Fire

Yönetmen: Francis Lawrence
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland, Woody Harrelson
Gösterim Tarihi: 22 Kasım
Kitapları milyonlar satan Açlık Oyunları serisinin ilk filmi de gişede oldukça büyük bir başarı sağladı. Ancak yönetmen koltuğunda değişiklik yaşandı ve serinin bundan sonraki üç filmi için Francis Lawrence’la anlaşıldı. Lawrence Grammy ödüllü (Lady Gaga-"Bad Romance")bir video klip yönetmeni sonradan sinemaya da (I Am Legend) adım attı.

**************

Pacific Rim

Yönetmen: Guillermo del Toro
Oyuncular: Charlie Hunnam, Sunil Narkar, Ron Perlman, Idris Elba
Gösterim Tarihi: 20 Nisan
Guillermo del Toro yeni filmleri merakla beklenen yönetmenlerin başında geliyor. Bu defa aksiyon dolu bilim-kurgu ile karşımıza çıkan yönetmen dünyamızı “Alien” saldırısından kahraman pilotların kullandığı dev robotlarla kurtarmaya çalışacak.

**************

Gravity

Yönetmen: Alfonso Cuarón
Oyuncular: Sandra Bullock, George Clooney, Basher Savage
Gösterim Tarihi: 4 Ekim
Yine usta bir yönetmen yine bir bilim-kurgu. Bu defa uzayda gerilim dolu bir hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor. Uzay mekikleri bir enkazın çarpmasıyla hasar gören astronotların dünyaya dönüş mücadelesine iki ünlü oyuncu eşliğinde tanık olacağız.

**************

Only God Forgives

Yönetmen: Nicolas Winding Refn
Oyuncular: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Tom Burke
Gösterim Tarihi: 23 Mayıs
Bangkok polisi ve gangster karşı karşıya ama bu defa intikam için thai-boks minderinde. Çok beğenilen Drive filminde birlikte çalışan Ryan Gosling ve Danimarkalı yönetmen Nicolas Winding Refn yine iyi bir ikili oluşturmuş mu göreceğiz.

**************

The Wolf of Wall Street

Yönetmen: Martin Scorsese
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Jonah Hill, Jean Dujardin, Jon Favreau
Gösterim Tarihi: 15 Kasım
Scorsese yönetmen koltuğunda olunca filmle ilgili beklentiler otomatikman yükseliyor. Gerçek olaylara dayanan filmin konusu borsa üzerine dönen yolsuzluk ve usulsüzlükler. Mafya filmlerinin piri Scorsese yine bir başyapıt çıkarabilir.

**************

Elysium

Yönetmen: Neill Blomkamp
Oyuncular: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, William Fichtner
Gösterim Tarihi: 9 Ağustos
District 9 ile bilim-kurgu sevenlerin gönlünü kazanan Güney Afrikalı yönetmen Neill Blomkamp hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği yeni bir bilim-kurguyla karşımızda. 2159 senesinde (2160 olsa çok olurdu) fakirlik içerisinde yaşayanlar Dünya’da ikamet ederken, bir kesim de uzay istasyonunda refah düzeyi yüksek bir yaşam sürdürmektedir.(İzleyenler hatırlayacaktır benzer bir eşitsiz yapı District 9’da da vardı.) Bu kutuplaşmış düzeni bozmak ve eşitlik getirmek için zorlu bir görev kahramanımızı beklemektedir.
Not: Elysium, cennet anlamına gelmektedir.

**************

The Great Gatsby

Yönetmen: Baz Luhrmann
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Tobey Maguire
Gösterim Tarihi: 10 Mayıs
Ünlü ABD’li yazar F. Scott Fitzgerald’ın romanından uyarlanan film, Dünya Savaşı sonrasında 1920'li yıllardaki ekonomik durum ekseninde toplumsal gelişim ve Amerikan Rüyası fikri işleniyor. Bu arada Moulin Rouge!’un Avustralyalı yönetmeni Baz Luhrmann beş sene sonra yeniden sinemaya dönüyor.

**************


Twelve Years a Slave

Yönetmen: Steve McQueen
Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Michael Fassbender, Paul Giamatti, Chiwetel Ejiofor
Gösterim Tarihi: 27 Aralık
Steve McQueen ilk filmi Hunger ile müthiş bir giriş yapmış ve ikinci filmi Shame de başarısının kalıcı olacağını kanıtlamıştı. McQueen bu defa ABD’ye 1800’lerin ortasına uzanıyor ve kaçırılıp köle olarak Güney’e satılan bir New York’lunun hikayesini anlatıyor. Büyük bir heyecanla bekliyorum.

**************

Kick-Ass 2

Yönetmen: Jeff Wadlow
Oyuncular: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Jim Carrey
Gösterim Tarihi: 16 Ağustos
İlk filmin gişe başarısı ve eğlenceli aksiyonu devam filmlerinin yolunu açmıştı. Ancak ikinci filmde yönetmen Matthew Vaughn ve Nicolas Cage yer almıyor. Beğendiğim yönetmenlerden Matthew Vaughn’un eksikliğinin hissedileceğini tahmin ediyorum.

**************
Rober De Niro

Last Vegas

Yönetmen: Jon Turteltaub
Oyuncular: Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman, Kevin Kline
Gösterim Tarihi: 1 Kasım
“Dört kafadarın Las Vegas’ta bekârlığa veda partisi” konusunu duyunca aklınıza doğrudan Hangover’ın gelmiş olması muhtemel. Hatta çakma bir film işte de diyebilirsiniz. Ama bunu demeden önce durup bir kadroya bakın ve nasıl bir sürprizle karşılaşabileceğinizi beklemeye başlayın.

**************

Despicable Me 2

Yönetmen: Pierre Coffin, Chris Renaud
Seslendirenler: Steve Carell, Al Pacino, Kristen Wiig
Gösterim Tarihi: 3 Eylül
Sevimli karakterler ve iyi senaryo birleşince animasyon filmlerin tutmaması için bir sebep kalmıyor. Despicable Me de bu formülü doğru uygulayınca 500 milyon $’ı aşan gişe hasılatını elde etti. Sevimli küçük kızlar ve haşarı “minion”lar ikinci filmde de karşımızda, yönetmen kadrosu da aynı. Bakalım aynı başarıyı devam ettirebilecekler mi?

**************

The World's End

Yönetmen: Edgar Wright
Oyuncular: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman
Gösterim Tarihi: 23 Ağustos
Kendine has komedi üslubuyla yazıp yönettiği filmlerle en beğendiğim yönetmenler arasına adını yazdıran İngiliz sinemacı Edgar Wright, yine efsane üçlüyü (Simon Pegg, Nick Frost) bozmayarak bu defa farkında olmadan dünyanın sonuna karşı insanlığın umudu olan kafadarların hikâyesini anlatıyor.

**************

300: Rise of an Empire

Yönetmen: Noam Murro
Oyuncular: Mark Killeen, Sullivan Stapleton, Rodrigo Santoro, Eva Green
Gösterim Tarihi: 2 Ağustos
300 filmi “Thiiiiis iiiiiiis Spartaaaaaaaa!” repliği ile hafızalara kazınmış ve gişeyi alt üst etmişti. 300’ün devamını (sequel) anlatan film Persler ile Atinalılar'ın karşı karşıya geldiği Artemis Savaşı'na odaklanıyor. İlk filmin yönetmeni Zack Synder bu filmde yer almıyor.

**************

This Is the End

Yönetmen: Evan Goldberg, Seth Rogen
Oyuncular: Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Emma Watson, Jonah Hill, Jason Segel, Rihanna
Gösterim Tarihi: 14 Haziran
Seth Rogen’in ilk yönetmenlik (aynı zamanda senarist) tecrübesi olan filmde yer alan tüm oyuncular kendini oynuyor, yani gerçek kimlikleriyle filmde yer alıyorlar. Filmde bu komedyen tayfa James Franco’nun evinde bir partiye katılıyor ve olaylar silsilesi birbirini izliyor.

**************


The Counselor

Yönetmen: Ridley Scott
Oyuncular: Brad Pitt, Goran Visnjic, Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penélope Cruz, Bruno Ganz
Gösterim Tarihi: 15 Kasım
Usta yönetmen Ridley Scott en verimli dönemlerinden birinde yer alıyor. Her sene iddialı filmler çekmeye başlayan Scott bu defa uyuşturucu trafiğinin ortasında kalan ve boyunu aşan işlerle uğraşmaya çabalayan bir avukatın hikayesine odaklanıyor. Filmin kadrosu ise oldukça zengin.

**************

Anchorman: The Legend Continues

Yönetmen: Adam McKay
Oyuncular: Will Ferrell, Steve Carell, Paul Rudd, Harrison Ford
Gösterim Tarihi: 20 Aralık
İlk filmin fenomen olmasına rağmen dokuz sene bekleyen ekip yoğun istek üzerine devam filmi çekmeye karar verdi ve Ron Burgundy aramıza döndü.

**************
 

The Monuments Men

Yönetmen: George Clooney
Oyuncular: George Clooney, Cate Blanchett, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin
Gösterim Tarihi: 18 Aralık
George Clooney oyunculuk kariyerinden yönetmenlik kariyerine geçtiğinden beri hep sağlam filmlerde yer aldı. Bu defa II. Dünya Savaşı dönemine uzanarak Hitler’in hışmından sanat eserlerini kurtarmaya çabalayan sanat tarihçisi ve küratörlerin macerası anlatılıyor.

**************

Now You See Me

Yönetmen: Louis Leterrier
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Michael Caine, Isla Fisher, Morgan Freeman, Woody Harrelson
Gösterim Tarihi: 31 Mayıs
Gösterileri sırasında banka soygunları gerçekleştiren bir illüzyonist grubunun faaliyetinin izini süren FBI ajanının gerilimli mücadelesini konu alan film, ilginç konusu ve zengin kadrosuyla dikkat çekiyor.

**************

Ender's Game

Yönetmen: Gavin Hood
Oyuncular: Asa Butterfield, Abigail Breslin, Harrison Ford, Ben Kingsley, Viola Davis
Gösterim Tarihi: 1 Kasım
Bundan 70 yıl sonra korkunç bir “alien” saldırısı ile karşı karşıya kalan güzel ve yalnız dünyamızın kaderi özel yetenekleri olan bir çocuğun elindedir. Bu üstün yetenekli çocuk işgal ordularına karşı hazırlanmak için bir uzay istasyonuna gönderilir ve olaylar gelişir…

**************

The Zero Theorem

Yönetmen: Terry Gilliam
Oyuncular: Christoph Waltz, Matt Damon, Ben Whishaw, Tilda Swinton
Gösterim Tarihi: 19 Aralık
İlginç konulu filmlerin sıra dışı yönetmeni Terry Gilliam son filmiyle karşımıza çıkıyor. Bir bilgisayar hacker’ının amacı insanın var olma sebebini keşfetmektir ancak bu amaç uğruna yaptığı çalışmalar sürekli dış etkenler nedeniyle kesilmektedir. Son olarak dikkatini dağıtmak üzere gönderilen bir gençle baş etmek zorundadır.

**************

Oldboy

Yönetmen: Spike Lee
Oyuncular: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Samuel L. Jackson
Gösterim Tarihi: 11 Ekim
Chan-wook Park’ı dünya çapında üne kavuşturan intikam filminin Hollywood uyarlaması Spike Lee gibi bir yönetmenle buluşmasaydı pek beklenti yaratmayabilirdi. Ancak oldukça ses getiren uyarlama haberi sinemaseverleri de heyecanlandırdı. Bakalım orijinalinin altında ezilmeyen bir film olacak mı?

**************

After Earth

Yönetmen: M. Night Shyamalan
Oyuncular: Will Smith, Jaden Smith, Isabelle Fuhrman
Gösterim Tarihi: 7 Haziran
2013 bilim-kurgu türü açısından oldukça bereketli bir yıl. Uzun zamandır iyi filmini izleyemediğimiz Shyamalan da bu türde ısrarını sürdürüyor. Bu defa şeytanın bacağını kırmasını ümit ediyoruz. Will Smith için filmin önemi oğluyla birlikte rol alıyor olması. Konu; insanlığın Dünya’dan göç etmesine sebep olan felaketlerin üzerinden bin yıl geçmiştir. İnsanlar Nova Prime’da mutlu mesut yaşamaktadırlar. Efsanevi komutanlardan Cypher Raige oğluyla uzayda yolculuk yaparken bir meteor çarpması sonucu tehlikeli Dünya’ya inmek zorunda kalır. Bununla birlikte Cypher yaralıdır ve on üç yaşındaki oğlu türlü zorluklarla başa çıkmak zorundadır.
**************

47 Ronin


Yönetmen: Carl Rinsch
Oyuncular: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Ko Shibasaki, Tadanobu Asano
Gösterim Tarihi: 27 Aralık

18. yüzyılda geçen hikaye, bir grup samurayın ustalarının öldürülmesinin intikamını alma mücadelesini anlatıyor. Uzun süredir karşımıza sağlam bir filmle çık(a)mayan Keanu Reeves'in geri dönüşüne tanıklık edebilecek miyiz göreceğiz.

**************


Kış Uykusu


Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Oyuncular: Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Melisa Sözen
Gösterim Tarihi: Kesinleşmedi
Her filmiyle uluslararası festivallerden ödüllerle dönmesine alıştığımız Nuri Bilge Ceylan yeni filminin çekimlerine Şubat ayında Kapadokya'da başladı. Filmin konusu ile ilgili detaylar açıklanmasa da çekim yapılan coğrafyanın güzelliği yine bir görsel ziyafetin bizi beklediğini müjdeliyor. Bununla birlikte, filmin Eurimages'ten bir Türk filmine verilen en büyük desteği (450 bin Euro) alması da dikkat çekiyor.