This Is The End-Buraya Kadar (2013) - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

21 Eylül 2013

This Is The End-Buraya Kadar (2013)


Bu filmi tek cümleyle özetlemek gerekirse; Seth Rogen ve tayfasının fantastik ve sonuna kadar geyik macerası.

Filmde birçok ünlü isim kendilerini canlandırıyor. Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah Hill, Craig Robinson, Danny McBride, Michael Cera, Emma Watson, Rihanna, Channing Tatum… Aslında bu filmde neredeyse kimse başkasını canlandırmıyor. Bu durum filme gerçekçilik katmak gibi bir amaçla yapılmış bir şey değil. Zaten filmin gerçeklikle uzaktan yakından bir bağlantısı yok. Senaryo tamamen “geyik muhabbeti” üzerine kurulduğu için, film içinde yapılan göndermelerin ve esprilerin yerine oturması için bu yöntem seçilmiş, iyi de olmuş.

This Is the End, konusu itibariyle kıyamet gününü anlatıyor ama anlatım şekli tamamıyla sarkastik olduğu için tüm dini öğeler ve metaforlar mizah unsuru olarak kullanılıyor. Filmde alaya alınmayan bir şey bırakılmamasına özen gösterilmiş. Zaten en başta oyuncular kendileriyle dalga geçiyor. Tüm bunlar eğlenceli bir seyirlik oluşturmak için yeterli olmuş. Sıkılmadan sonuna kadar bir çırpıda izleyiveriyorsunuz filmi.

This Is the End ile ilgili seyirciyi uyarmam gereken iki nokta var. İlki, başta oyuncuları yer aldıkları olmak üzere birçok filme gönderme var. Esprileri tam kavrayabilmek için bu göndermeleri kaçırmamak lazım. En fazla gönderme ise Pineapple Express ve The Exorcist filmlerine yapılmış. İkincisi ise filmde yoğun argo/küfür var. Kahramanlarımızın muhabbetlerinde hiçbir sınırlama yapılmamış. Mizahi amaçlı da olsa yapılan bel altı esprilere hazırlıklı olmak lazım. Kısacası (tahmin edilebileceği gibi) her kesime hitap eden bir film değil.

Sonuç:


Filmin çok sağlam bir eğlence sunduğunun altını çizmek gerek. Espriler ve anlatım izleyeni oldukça tatmin edecektir (kullanılan absürt komedi öğelerini pek fazla tutmayanların ise filmden aldığı keyif daha düşük olabilir). Ama filmden bundan daha fazlasını da beklememek lazım. Kısacası, filmin çekirdek oyuncu kadrosunun filmografisine uygun, işini yapan bir komedi.