The Damned United-Lanetli Takım (2009) - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

21 Nisan 2014

The Damned United-Lanetli Takım (2009)

Lanetli Takım

İngiliz futboluyla çok arası olmayanların muhtemelen pek aşina olmadığı bir teknik direktör olan Brian Clough’un kariyerinin en ilgi çekici yıllarını anlatan The Damned United, adını uyarlandığı romandan alıyor. David Peace tarafından kaleme alınan ve 2006 yılında yayımlanan biyografik kitap, Clough’un en büyük rakibi olarak gördüğü Don Revie ile olan ilişkisine ve kariyerinin buna bağlı olarak şekillenmesine odaklanıyor.

Hem kitap hem de film eleştirmenler tarafından oldukça beğenilse de Clough’un ailesi gerçekleri çarpıttığı iddiasıyla kitabın içeriğine karşı çıktığı biliniyor. Özellikle Clough’un sert ve huysuz olarak resmedilmesi ailesinin ana itiraz noktası olmuştu. Bununla birlikte, anlatılan olayların içeriğinin ve kronolojisinin hatalı olduğu iddiası da bulunmakta ki bu durum gerçek olayların esere kurgusal olarak yerleştirilmesi  için bilinçli olarak tercih edilen bir yöntem. Açıkçası bu tercih olaylardaki boşlukları doldurmak ve anlatımı daha ilgi çekici hale getirmek için yapıldığından gerçekleri saptırmadığı sürece hoş görülmesi gerekiyor.

Don Revie
Brian Clough ve Don Revie'nin canlı yayın tartışması
Film, 1974 yılında Clough’un (filmin ve kitabın adına ilham veren) Leeds United futbol kulübünün başına menajer olarak getirilmesiyle başlıyor. Ancak yönetmen Tom Hooper geri dönüşlerle 1968 ile 1974 yılları arasında gelgitli bir yolculuk yapmamızı sağlayan anlatım şeklini tercih ediyor. Hooper’ın bu tercihi filmin hem dinamizmini artırıyor hem de olayların geçmişle arasındaki bağların arka planını akıcı biçimde aktarmayı başarıyor. Yönetmeni bu noktada tebrik etmek lazım, bu şekilde film o kadar sürükleyici hale bürünüyor ki bir solukta sonuna geliveriyorsunuz. Ayrıca şunu da belirtmekte yarar var, ilgi alanım içinde olmadığı için filmden önce Brian Clough ve İngiliz futbolu hakkında pek bilgi sahibi değildim ancak filmle birlikte bu konuda büyük merakım oluştu. (Filmde, Clough'un menajerlik sırları, futbol taktik anlayışı ya da oyuncularını motivasyon yöntemleri gibi teknik ayrıntıların olmadığını eklemekte fayda var.)

Başroldeki Michael Sheen’in performansı Clough karakterini oldukça içselleştirmiş olduğunu belli ediyor. Karikatürize bir figür olmamasına karşın eğlenceli bir karakter yaratmayı başaran Sheen’in dramatik performansı ise daha arka planda kalmış. Sheen’e eşlik eden Timothy Spall (Peter Taylor), Colm Meaney (Don Revie), Jim Broadbent (Sam Longson) ve Stephen Graham (Billy Bremner) gibi usta oyuncular filme renk katmakla birlikte öne çıkan bir performanstan da bahsetmek doğru olmaz.

Brian Clough-Michael Sheen
Derby County, Leeds United ve Nottingham Forest takımlarının tarihinde yer edinen Brian Clough’un altı yıllık serüvenini aktaran The Damned United sadece futbolseverlere hitap eden bir spor filmi olarak görmek hata olur.  İçerisinde hem başarıyı hem başarısızlığı, hem zirveyi hem de dip noktayı barındıran ve ihtiraslarımızın hayatımızın akışına nasıl egemen olduğunu başarılı biçimde aktaran The Damned United, (rahatlıkla belirtmek gerekir ki) 2000’lerin değeri az bilinen filmlerinden birisi.

Notum: