Matthew McConaughey: Romantik Prensin Oscar'a Giden Yolu - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

18 Ağustos 2014

Matthew McConaughey: Romantik Prensin Oscar'a Giden Yolu

Dallas Buyers Club

Beş yıl önce Matthew McConaughey denince akla hemen yakışıklı bir yüz, sıkı bir vücut, romantik komediler geliyordu. Ama McConaughey, Dallas Buyers Club’taki performansıyla Oscar başta olmak üzere birçok ödülü kazanınca bu imaj tamamen silindi. Hele McConaughey’nin Oscar’lık performansında bir deri bir kemik kalan AIDS hastasını canlandırmak için geçirdiği büyük fiziksel değişim aktörün sağlığı konusunda hayranlarını bile endişelendirmişti. Artık adı ödüllerle birlikte anılan aktörün kariyer gelişimine üç bölüm halinde değinmeye çalışacağım.

1-1990’lı Yıllar (Kariyer inşa etme)

Dazed and Confused (1993)
4 Kasım 1969 Teksas doğumlu olan McConaughey üniversiteden mezun olduktan sonra oyunculuk kariyerine başladı. İlk filmi Richard Linklater’ın en iyi işlerinden 1993 yapımı Dazed and Confused idi. İlk rolüyle kariyerine çok sağlam bir giriş yapsa da asıl patlamayı 1996 yapımı A Time to Kill ile yaptı. Benim de çok sevdiğim filmlerden olan A Time to Kill’deki ırkçılık davasıyla mücadele eden avukat rolüyle tanınırlığı iyice arttı. Daha sonra rol aldığı yapımlarla (Lone Star, Amistad, Contact, EDtv ve U-571) ününü ve yeteneğini pekiştiren aktörün kariyerinde 90’lar çok önemli bir gelişime sahne oldu.


2-2000’li Yıllar (Yıldızlı yollar)

1993’te 23 yaşında başladığı kariyerini yedi yıl içerisinde oldukça iyi bir noktaya taşıyan McConaughey, yeni milenyum ile farklı bir çizgide ilerlemeye başladı. Yakışıklılığı ve fit vücudu ile filmografisi romantik komedi ve aksiyon filmleriyle şekillenmeye başladı. Bu dönemde rol aldığı filmlerden aldığı ücretlerle Hollywood’un en çok kazanan oyuncularından olan McConaughey için 2000’ler oldukça kazançlı geçti.

Matthew McConaughey
Fool's Gold (2008)
Kate Hudson & Matthew McConaughey
The Wedding Planner, How to Lose a Guy in 10 Days, Ghosts of Girlfriends Past gibi filmler aktörü romantik komedilerin aranılan oyuncusu yaparken, çizdiği imajla Hollywood’un önde gelen yüzlerinden biri olmayı başardı. Bununla birlikte film seçimleriyle oyunculuk serüvenindeki ana kaygılarının şöhret ve para yönüne doğru kaydığı belirginleşmişti. On yıllık süre içerisinde rol aldığı on altı filmde eleştirmenlerce geçer not verilen filmi (13 Conversations About One Thing, Frailty ve Tropic Thunder) çok az olan McConaughey şöhret ve gelir olarak kazançlı olsa da ödül törenlerine sadece yakışıklı kırmızı halı sakini olarak katılmaya devam ediyordu.

3-2010 ve sonrası (Ödül Mevsimi)

McConaughey 40 yaşına geldiğinde Hollywood’un en popüler aktörlerinden birisi olmayı başarmıştı ancak ödül hanesi halen boştu. Kariyerinde yeni bir yol ayrımına girdi ve yeni dönemde beklediği adaylıklar ve ödüller üst üste gelmeye başladı.

Yeni dönemde rol aldığı ilk film olan 2011 yapımı The Lincoln Lawyer ile yeni kariyer çizgisinin ipuçları da geliyordu. Eleştirmenlerce beğenilen film (ki ben de beğenmiştim) ödül getirmese de oyuncu ödül törenlerinin karasularına girmeye başlamıştı.

Eski dostu Richard Linklater’ın yönettiği Bernie (2011) ile McConaughey ödül mevsimine giriş yaptı. Sonra art arda rol aldığı Killer Joe, The Paperboy ve Mud ile yükselen çizgisini sürdürürken eleştirmen övgülerini ve ödüllerini toplamaya devam ediyordu. Steven Soderbergh’in yönettiği Magic Mike (2012) düşük bütçesine göre hatırı sayılır bir gişe hasılatı yapıp dikkatleri üzerine çekerken filmle ilgili akılda kalan en önemli detay McConaughey’nin performansıydı. Artık McConaughey’nin daha büyük ödüllere yaklaşmakta olduğu yüksek sesle dillendirilmeye başlanmıştı. Hatta Oscar adaylığı için bile adı zaman zaman geçmişti. Ancak ödül mevsiminin zirvesine bir sene sonra Dallas Buyers Club ile tırmanacaktı. Dallas Buyers Club’ta canlandırdığı AIDS hastası Ron Woodroof  karakteri için hayranlarını endişelendirecek kadar zayıflayarak büyük bir bedensel dönüşüm geçiren aktör, rol arkadaşı Jared Leto ile kesin favori olarak gösterildi ve Oscar başta olmak üzere alınmadık ödül bırakmayarak ödül mevsiminin tartışmasız yıldızı olmayı başardı.

2014’te hem popülarite hem de ödül olarak zirveye yerleşen Matthew McConaughey bundan sonraki kariyer çizgisini nasıl şekillendirecek, yükselen grafiğini sürdürebilecek mi yoksa Oscar alan oyunculardaki düşüşü yaşayacak mı bunu hep birlikte göreceğiz. Son olarak, aktörün, rol aldığı True Detective adlı diziyle de büyük beğeni topladığını ve (yine) rol arkadaşı Woody Harrelson ile 66. Emmy Ödülleri’nde favori adaylardan olduğunu hatırlatalım (hatta Harrelson ödülün McConaughey’nin hakkı olduğunu söyledi).


Matthew McConaughey
Dallas Buyers Club (2013)
Matthew McConaughey & Jared Leto
Dipnot:  McConaughey’nin Martin Scorsese’nin sansasyonel filmi The Wolf of Wall Street’te de küçük bir rolü vardı. Son olarak rol adığı Christopher Nolan’ın Interstellar ve Gus Van Sant’in Sea of Trees filmleri yazı yayıma hazırlandığı sırada henüz gösterime girmese de dikkat çeken filmler olacağını öngörmek yanlış olmayacaktır.