86. Oscar Ödülleri Adaylarının Analizi - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

17 Ocak 2014

86. Oscar Ödülleri Adaylarının Analizi



86’ncı Oscar Ödülleri için adaylar açıklandı ve adaylıklarla ilgili yorumlar/tartışmalar yapılmaya başladı. Her aday listesinde olduğu gibi bu defa da Akademi tarafından görmezden gelinen ve/veya “sürpriz” olarak aday gösterilen yapımlar/oyuncular konuşuluyor. Ben de bu tartışmalar üzerinde aday listesini analiz etmeye ve bazı dikkat çeken notları işaret etmeye çalışacağım.

·         En iyi film adayları arasında kendine yer bulamayan Inside Llewyn Davis hayal kırıklığı yaşadı. Açıkçası böyle bir beklenti olmasa da La grande bellezza (The Great Beauty) da bu listeye çok yakışırdı. Bu iki film yerine Philomena’nın listede olmasını ise arkasında Weinstein’ların ve İngiliz lobisinin olmasına borçlu olduğunu söyleyebiliriz.

·         Oyunculuk kategorilerinde ödül mevsimi sürecinde öne çıkan Tom Hanks, Emma Thompson, Oprah Winfrey, Robert Redford ve Daniel Brühl gibi oyuncuların liste dışı kalması sürpriz olarak karşılandı. Ben burada sadece Brühl’ün aday olmamasına şaşırdım.

·         Ron Howard’ın yönetmenliğini üstlendiği Rush 2013’ün beğenilen filmlerinden biriydi. Bununla birlikte hiçbir dalda aday gösterilmemesi Akademi’nin bizimle aynı fikirde olmadığını göstermiş oldu. Ben filmin teknik dallarda ya da oyunculuk dalında (Daniel Brühl) aday gösterilmesini bekliyordum.

·         Dallas Buyers Club oyunculuk kategorilerinde öne çıkan bir filmdi. Bu dallardaki adaylık ve ödülleri sürpriz değil ancak sürpriz bir şekilde en iyi film dâhil 6 adaylık kazanması Akademi’nin filmi oldukça beğendiğini gösterdi.

·         Ödül kazanmak isteyen bir oyuncu olsam David O. Russell’ın filmlerinde oynamak isterdim. Russell’ın yönettiği filmler (Silver Linings Playbook) iki sene üst üste dört oyunculuk kategorisinde de aday oldu. American Hustle zaten 10 adaylıkla bu yılın başı çeken filmi oldu. Bununla birlikte “makyaj ve saç tasarımı” kategorisinde aday gösterilmemesi ise sürpriz olarak karşılandı.

·         Oyunculuk dalında aday olamayanlar konuşulunca tabii ki adaylar da konuşulmazsa olmuyor. Farklı ödül organizasyonlarda aday gösterilmiş olsalar da Jonah Hill ve Sally Hawkins’in adaylıkları çok da beklenmiyordu. Yani en azından birçok adaylık almış olsa da Hawkins’te beni cezbeden ekstra bir performans yoktu.

·         Pacific Rim benim beklentilerimin altında yer alan bir filmdi. Ancak en azından görsel efekt dalında aday olsa sürpriz olmazdı. Mesela The Lone Ranger çok daha iyi midir gerçekten?

·         Blackfish ve Stories We Tell belgesel dalında önemli adaylar olarak kabul edilirken büyük bir sürprizle liste dışı kaldılar.

·         Frances Ha izleyeni içine çeken ve kendine özgü bir yapısı olan bir film. Bu sebeplerle 2013’ün en iyiler listelerinde kendine sıklıkla yer buldu. Ama Akademi ona bir adaylık bile verebilecek yeri bulamadı.

·         12 Years a Slave en iyi film kategorisinin favorilerinden. Adaylıklar açıklanıncaya kadar da en fazla adaylık çıkaracak film olarak görülüyordu ancak American Hustle ve Gravity’nin gerisinde kaldı. En önemli kaybı ise görüntü yönetimi dalında aday olamamasıydı.

·         Çoğu kişinin bırakın izlemeyi adını dahi bilmediği Alone Yet Not Alone’un en iyi şarkı kategorisinde aday gösterilmesi oldukça şaşırtıcıydı. Birçok iddialı film tek bir adaylık dahi çıkaramazken bu bilinmeyen filmin aradan sıyrılması ilginç doğrusu.

·         Gravity tüm teknik dallarda adaylık kazanan beşinci film oldu. Diğerleri; Titanic (1997), Master and Commander: The Far Side of the World (2002), Hugo (2011), Life of Pi (2012).

·         American Hustle ve Her filmlerinin yapımcısı Megan Ellison (27) aynı yıl her iki filmiyle de adaylık kazanan ilk kadın (toplamda dördüncü) yapımcı oldu.

·         Yedinci kez Oscar’a aday gösterilen79 yaşındaki Judi Dench (Philomena) bu adaylıkların hepsini 63 yaşından sonra kazandı ve bunu başarabilen başka bir oyuncu yok.

·         23 yaşındaki Jennifer Lawrence (American Hustle) üç kez Oscar’a aday olan en genç oyuncu oldu.

·         Barkhad Abdi (Captain Phillips) Oscar’a aday gösterilen ilk Somalili oyuncu oldu.

·         John Williams (The Book Thief) en iyi özgün şarkı kategorisindeki 44’ncü adaylığını kazanarak bu alanda rekorun sahibi oldu. Williams toplamdaki 49 adaylığıyla (5 kez ödül kazandı) 59 adaylığı olan Walt Disney’den sonra ikinci sırada.

·         Martin Scorsese’nin yönettiği 8 film en iyi film dalında aday oldu. Bu alanda Scorsese hayatta olan yönetmenler içerisinde ilk sıraya yerleşti (Woody Allen ve Steven Spielberg -> 7 film).

·         Hayao Miyazaki (The Wind Rises) en iyi animasyon dalındaki 3’üncü adaylığıyla bu alanda en çok aday gösterilen kişi oldu.