BAFTA Ödülleri'nde Oylama Skandalı mı Var? - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

10 Ocak 2014

BAFTA Ödülleri'nde Oylama Skandalı mı Var?


Daily Mail gazetesinde bir yazı kaleme alan BAFTA (British Academy of Film and Television Arts; İngiliz Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi) üyesi (gizli bir) kaynağa göre, adayların ve kazananların belirlenmesinde üyeler izlemedikleri filmlere oy veriyor, oylarken sadece trendleri takip ediyor ve büyük yapımcıların baskısına maruz kalıyor.

Pazarlama çalışmalarına büyük bütçe ve mesai harcayan yapımcıların, ödül mevsiminin trendlerini de etkileyerek BAFTA ödülüne uzanabildiği iddia edilen yazıda, düşük bütçeli ve lobi yapamayan bağımsız (ve kaliteli) filmlerin ödül kazanma ihtimalinin ortadan kalktığının altı çiziliyor.

Gazeteye açıklama yapan kaynak, BAFTA yönetiminin, üyelerin tüm filmleri görmesi için yıl boyu organizasyonlar yapmasına, aday belirleme sürecinde üyelerine sadece izledikleri filmlere oy vermeleri konusunda katı kurallar koymasına ve ayrıca bu yönde sürekli uyarı yapmasına karşın bu skandalı önleyemediğini iddia ediyor.

Yazıda, ödül oylamasına katılan BAFTA üyeleri, önlerindeki koyunu takip eden bir "sürü"ye benzetiliyor. Ayrıca, oylamanın (filmi izledikten sonra oluşan) şahsi kanaate göre değil favori filmlere göre yapıldığının açık olduğu da vurgulanıyor.

Oylamada oyuncuların da rolüne değinen yazı, Judi Dench gibi başat oyuncuların kayrıldığını ve yarışmada her zaman kolayca öne çıktığını iddia ediyor. (Burada, filmde şöyle bir burnunu çekse adaylığı kapıyor gibi bir benzetme kullanılmış)

En saygın ödül törenlerinden birini düzenleyen BAFTA’nın deneyimli sanatçılardan ve mesleklerinde isim yapmış profesyonellerden oluşan 6.500’ü aşkın üyesi bulunuyor. İddiaların (bir kısmının bile) doğru olması büyük bir skandalı gözler önüne sermeye yeterli. Ancak burada şunu da hatırlatmakta fayda var, buna benzer iddialar zaman zaman farklı ödüller (Life Is Beautiful ve Saving Private Ryan varken Shakespeare in Love'a 7 dalda Oscar ödülü veren Akademi) için de dillendiriliyor. Bununla birlikte bu kadar kapsamlı bir iddianın es geçilmemesi de gerekiyor. Örneğin, kendi blogum için bir seçki yaparken bile izle(ye)mediğim filmi sırf popüler olduğu için listeme al(a)mazken, önde gelen saygın ödüllerin oylamalarında bu tip olayların yaşanması ihtimali bile güven sarsıcı.

Kaynak: Daily Mail