The Grey-Gri Kurt (2012) - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

07 Nisan 2012

The Grey-Gri Kurt (2012)


Liam Neeson’ın Kurtlarla Dansı

The Grey (Gri Kurt) aynı zamanda filmin senaristlerinden birisi olan Ian MacKenzie Jeffers’ın “Ghost Walker” isimli kısa hikâyesinden uyarlanmış bir film. Yönetmen koltuğunda senaryoya da katkıda bulunan Joe Carnahan’ı görmekteyiz.  Carnahan’ı  Smokin' Aces [2007], Narc [2002] ve The A-Team [2010] gibi filmlerin senaristi/yönetmeni olarak hatırlayabiliriz.

The Grey’in yapımcı kadrosunda  Ridley Scott ve Tony Scott kardeşler var. Bir Hollywood yapımı için çok büyük bütçeye sahip değil film, yaklaşık 25 milyon Dolar’a mal olmuş. Gişe hasılatı ise 70 milyon Dolar ile gayet iyi görünüyor.

 

Filmin başrolünde 50 yaşından sonra bile aksiyon filmlerinin aranan adamı haline gelen Liam Neeson (59)var. Neeson’ın dominant karakteri diğer rollerdeki Frank Grillo, Dallas Roberts ve Dermot Mulroney’nin ön plana çıkmasına izin vermiyor.

The Grey, Alaska’da petrol arama şirketinde çalışan işçilerin bir uçak kazası sonucu düştükleri ıssız bir buz çölünde yaşam mücadelesi vermesini konu ediyor. Ana karakter John Ottway, petrol arama şirketinde özellikle vahşi kurtların muhtemel saldırısını önlemek üzere çalışan ve gerektiğinde tüfeğiyle kurtları avlayan bir işçi rolünde. Filmin başında Ottway'i, ölüm döşeğindeki sevgilisi (ya da eşi) nedeniyle bir buhran içinde olan ve kurtları avlamak için kullandığı tüfeğiyle intihar etmeye çalışırken görüyoruz. Aynı zamanda tüm film boyunca duygusal bir mektup da cebindedir Ottway’in. Ancak intihar edemez ve ertesi gün diğer işçilerle birlikte uçağa biner.

Ottway’in ruh halini böylece öğrendikten sonra, uçak kazasında hayatta kalan 7 işçiden biri olarak görürüz onu. Bu olaydan sonra, bir gece önce yaşamla bağları pamuk ipliğine bağlı halde olan kahramanımızın güçlü bir lidere dönüştüğünü görüyoruz.

Kar fırtınalarının yanı sıra saldırgan bir kurt çetesinin ölümcül takibine maruz kalan 7 kişilik ekip, kendi içlerindeki mücadeleyle ölüm arasındaki ince çizgide yürümeye çalışmaktadır. Ottway’in “alfa” olarak adlandırılan kurt çetesinin lideriyle neredeyse kişiselleşen mücadelesi eşliğinde gerilim dolu bir yolculuk yer alıyor filmde.


The Grey, çok farklı ve ilgi çekici bir önermesi olmayan ancak vasatın altına da düşmeyen genel yapısı (ve temposuyla) macera ve gerilimi bir potada eritmeyi başarmış. Sinemada (ya da evinizde) izlemek için yanlış bir tercih olmaz. Zira, 2 saate yakın süresi filmin sürükleyiciliğiyle akıp gidiyor.
Görüntü efektlerini ve ses kurgusunu çok beğenmesem de genel anlatımı iyi. Hikâyesinde ise insan-doğa mücadelesiyle ilgili kurgusal boyut ağır basıyor.

İyi seyirler!