Çok İzlenen Filmlerin Arkasındaki Yazar: John Grisham - SİNEMA ELEŞTİRMENİ

YAZILAR

Film Eleştirileri, Sinema Haberleri, İzleme Listeleri...

11 Nisan 2012

Çok İzlenen Filmlerin Arkasındaki Yazar: John Grisham


 John Grisham(57) Hollywood’un 90’larda en sevdiği roman yazarlarının başında geliyordu. 1993’ten 2004’e kadar 10 kitabı beyaz perdeye uyarlandı ve kitapları da dünya çapında 250 milyonun üzerinde sattı. Ancak ilk filmlerin gişe başarısı, sonraki filmlerde düşmeye başlayınca 2000’li yıllarda pek fazla Grisham uyarlaması göremedik.

1955 Arkansas doğumlu olan John Grisham işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldikten sonra ailesinin işleri nedeniyle çocukluğu ABD’nin güney eyaletlerinde (ve en sonunda Mississippi’de)  geçti. Çocukluk hayali olan beyzbol oyunculuğunu gerçekleştiremeyen Grisham, önce muhasebe bölümünden mezun olduktan sonra şansını Hukuk Fakültesinde dener ve vergi avukatı olur. Grisham vergi konusunda da aradığı heyecanı bulamayınca en sonunda ceza hukukuna yönelerek bu konuda uzmanlaşır.

Grisham’ın hayat hikâyesinin önemi, yazdığı romanlarda işlediği konuların eğitim kariyeriyle birebir bağlantılı olması. Zira Grisham’ın ünlendiği romanları, gerilimle süslenmiş hukuk konuları ve karmaşık dava süreçleri üzerine. Bu kadar sıkıcı konuya değindikten sonra sinema mevzusuna dönebiliriz.

A Time To Kill

Grisham’ın 1989’da yazdığı ilk romanı A Time to Kill’i birçok yayınevi geri çevirdi ve kitap sonunda sadece 5.000 kopya basılabildi. Ancak sonraki romanları en çok satanlar listelerine bir bir girmeye başlayınca ilk göz ağrısının rağbeti birden arttı ve yeniden basımı bu defa en çok satan kitaplardan birisi oluverdi. 

Benim de Grisham külliyatında favorim, 1996 yılında uyarlanmış olan ve ülkemizde “Öldürme Zamanı” adıyla bilinen filmdir. Kitapta ve filmde To Kill a Mockingbird’ün ve yazarın çocukluğunun geçtiği Mississippi’nin yoğun etkisinin olduğu aşikardır. Irkçılık ekseninde gelişen bir hukuksal mücadeleyi  (cinayet suçlaması) konu alan filmde yönetmen olarak Joel Schumacher’i görüyoruz. Diğer Grisham filmleri gibi A Time to Kill de zengin oyuncu kadrosuyla göz kamaştırıyor: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Ashley Judd, Kevin Spacey, Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Oliver PlattFilmi izlemeyenlere kesinlikle tavsiye ederim.


The Firm

Yazara asıl şöhreti getiren 1991 yılında yayımlanan The Firm adlı kitap oldu. Roman olarak başarısının yanında, asıl bizi ilgilendiren nokta ise Sydney Pollack’ın yönettiği ve Tom Cruise,Gene Hackman, Ed Harris, Jeanne Tripplehorn, Holly Hunter ve Hal Holbrook gibi bir oyuncu kadrosunun rol aldığı 1993 yapımı film ve kazandığı uluslarası başarı. Bu kitapta Grisham muhasebe ve vergi hukuku geçmişinin de verdiği birikimle büyük firmaların arkasında dönen dolaplarla ilgili gerilim dozu yüksek sürükleyici bir hikâyeyi kaleme almıştı.

The Firm’ün başarısı yazarın diğer çok satan kitaplarının da bir bir filme uyarlanması sürecini beraberinde getirdi: The Pelican Brief (1993), The Client (1994), A Time to Kill (1996), The Chamber (1996), The Rainmaker (1997), The Gingerbread Man (1998), Runaway Jury (2003), Christmas with the Kranks (2004). (2004’te vizyona giren Christmas with the Kranks diğerlerinden ayrı olarak bir aile komedisiydi.) Ancak ilk 4 filmin büyük başarısından sonra diğer filmlerin istenen gişe rakamlarına ulaşamaması Grisham ile Hollywood’un ilişkilerini yeniden gözden geçirmelerine neden oldu.

2004’ten günümüze uzanan (filmsiz) süreç sonunda bir Grisham romanı daha karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Henüz yapım aşamasında olan projeye göre, yazarın 1997’de yayımlanan ve klasik tarzını (bir avukatın gerilim dolu mücadelesi) yansıtan The Partner adlı romanının film uyarlaması için ünlü yıldız Mark Wahlberg hem yapımcı hem de oyuncu olarak kadroya dahil olmuş görünüyor. Uzun süredir gerilim yüklü bir dava filmi görmediğimiz için heyecanlanmamak elde değil tabii. Bekleyip göreceğiz.

Objection your Honour! (İtiraz ediyorum Sayın Yargıç)
- Objection overruled! (İtiraz reddedildi)